BELEF 05
Poštovani posetioci čast nam je da Vam predstavimo ovogodišnju

"BELEFOVSKU RAČUNICU"

Beogradski Letnji Festival BELEF 2005 godine, gradska manifestacija međunarodnog karaktera, selektorski je festival iz oblasti kulure koji je umetničkim programima iz oblasti vizuelne umetnosti, muzike i pozorišta obogatio kulturnu ponudu prestonog grada, leta 2005. godine.
BELEF 05 trajao je 64 dana, od 01. jula do 02.septembra 2005.godine.

Programski rezime bi bio sledeći:

U oblasti pozorišne umetnosti, čiji je selektor Anja Suša, producirano je 9 pozorišnih premijera, 5 gostovanja, 5 repriznih Belefovskih produkcija iz 2004 i 2003 godine sa ukupno 64 izvođenja. U proseku, na Belefu je svakog dana bila po jedna pozorišna predstava. Posebnu dragocenost čine i praizvedbe predstava domaćih autora. Belefovske pozorišne predstave videlo je 11.750 gledalaca;

U oblasti muzičke umetnosti, čiji je selektor Zorica Kojić, izvedeno je 22 koncerta različitih žanrova od klasike, preko džeza, roka, popa, do elektronske muzike domaćih i stranih umetnika. BELEF je počeo na Summertime festivalu, završio se Umbria džez festivalom i Over looping Mocart koncertom. Posećenost na koncertima je 17.200. gledalaca;

U oblasti vizuelne umetnosti, čiji je selektor Anica Tucakov, producirano je 16 projekata sa naglašenom komunikacijom sa publikom na najširem planu. Osvojivši sve medije i umetnosti: film, radio, televiziju, bilborde, novine, galerije, video, muziku, performanse, instalacije, reportaže, strip, ilustraciju, advertajzing, ovaj program je oko sebe okupio preko milion gledalaca, slušalaca, učesnika i na taj način održao standarde Festivala kada je u pitanju posećenost programima.

Na Belefu je učestvovalo oko 700 umetnika iz zemlje i sa skoro svih kontinenata: Evrope, Amerike, Australije i Afrike.

Planirani budžet Belefa je 39 miliona dinara. Osnivač BELEF-a, Skupština grada Beograda izdvojila je 29 miliona, Ministarstvo za kulturu 5 miliona, ostvaren prihod od karata je1,5 milion. Ostali deo budžeta je iz različitih izvora.

Ovako nisku cenu koštanja Festivala sa tolikim brojem sopstvenih programskih produkcija, gostovanja relevantnih inostranih umetnika i trupa, tolikom dužinom trajanja, pored dobre organizacije i racionalizacije u menadžmentu doprinela je i pomoć svih gradskih ustanova kulture i javnih preduzeća, kao i izvanredno medijsko sponzorstvo čije su cene neizračunljive, ali bi, svakako udvostručile cenu održavanja Festivala.

Sa BELEF-om Beograd je postao letnja pozornica koja je kvalitetnom kulturnom ponudom dostigla standarde evropskih prestonica. Interesovanje i reakcije Belefovske publike su na nivou onih umetničkih tendencija koje su vodeće u Evropi i ostatku Sveta. Kreirajući trendove, prikazujući nove tendencije, negujući publiku i stvarajući mogućnosti da se kvalitetni projekti produciraju Belef je stvorio stabilnu poziciju na kulturnoj mapi Beograda, Evrope i Sveta.

VELIKO HVALA!!!

Milena Stojićević, direktor Festivala

   
Design & Development
Cyber Art 2001
© 1997-2005

:::BELEF 05:::Pozorište:::Muzika:::Vizuelna umetnost:::
:::BELEF - Kalendar:::BELEF - Info:::BELEF - Press:::
:::Savet BELEF-a:::Medijski sponzori:::Kontakt:::Arhiva:::BELEF Centar:::

©BELEF 05