facebook 20  instagram 20

Перформанс „Вивисекција креденца“ на предстојећем БЕЛЕФ-у

У суботу, 23. јуна у Башти Студентског културног центра од 21:00 биће изведен перформанс под називом „Вивисекција креденца“, односно „Buffet à vif“, чији су аутори и извођачи Маргерит Борда, Рафаел Котен и Пјер Меније.

Перформанс је настао у оквиру програма Sujets à vif, након што су SACD (Удружење драмских аутора Француске) и Фестивал у Авињону предложили Пјеру Менијеу и Рафаелу Котену да изведу заједнички комад. Темељећи се на идејама сусрета и инвентивности, програм Sujets à vif позива два уметника, који се баве различитим уметничким праксама и међусобно се не познају, да поставе комад у трајању од 30 минута који ће бити представљен на Фестивалу у Авињону.

Пјер Меније је свестрани уметник из Париза. 1992. основао је трупу  Ла Белле Меуниèре за уметничко стваралаштво на пољу филма, позоришта, музике и сликарства, а од 1996. се примарно фокусира на позоришни израз. Маргерит Борда је сценографкиња и костимографкиња из Париза, која од 1999. постаје стални члан Менијеове трупе La Belle Meunière, те сада са Менијеом чини један онирични двојац. Рафаел Котен дипломирао је на Националном конзерваторију за музику и плес у Паризу, и креира кореографије са својом трупом La Poétique des Signes.

„Има некакве радости у чину рушења, у давању права себи да то учинимо, у улагању целе своје енергије у тај задатак. Постоји једно врло примитивно задовољство у уништавању онога што је било пре нас, ствари које смо наследили и које нас понекад оптерећују… У преформансу Buffet à vif, бурлескна и ослобађајућа димензија уништавања постоји упоредо са потресном и узнемирујућом димензијом разарања, са суптилним преиспитивањем нормалности свакодневног живота.“
Пјер Меније

„[...] Buffet à vif је налик поклону изненађења, уз мирис ватромета приде! Необузданост овог перформанса, која никад не прелази у ирационалност, носи дашак екстравагантне лекције о човечанству и његовим напорима да се одржи. Предвођен са два тако различита, а опет тако слична кловна, овај театар деструкције и разарања, жесток и обестан, али ништа мање радостан (јер ломљење може бити лековито) на себи својствен начин затвара чудесни круг постојања.“
Rozita Boaso, Le Monde, 21. јун 2016.

cebef logo cir

ЦЕБЕФ припрема и реализује филмске, музичке и мултимедијалне амбијенталне фестивале са вишедеценијском традицијом.

Оснивач

grb-bg-cir

Контакт


Адреса : Светогорска бб
11000 Београд
Србија
Телефон: +381 11 4039182
Email : info@cebef.rs

Програм - pdf

.program 2019