четвртак, 06 јул 2023 20:30

МИЛЕНИЈУМ У БЕОГРАДУ


Владимир Пиштало

МИЛЕНИЈУМ У БЕОГРАДУ

Драматизација Катарина Тодоровић

Редитељ: Марко Челебић

Сценографкиња: Марија Калабић

Костимографкиња: Марија Марковић Милојев

Сценски покрет: Мирко Кнежевић

Асистент сценографа: Јован Тодоровски

Асистент костимографа: Ена Кротић

ИГРАЈУ:

Александар Вучковић (Милан Ђорђевић), Никола Вујовић (Бане Јановић), Бојан Кривокапић (Борис Петровић), Ваја Дујовић (Зора Стефановић), Зорана Бећић (Ирина Бојовић), Даниела Кузмановић Павловић (Олга), Небојша Кундачина (Андрија Ђорђевић) и Зоран Ћосић (Чедомир Бојовић).

У представи учествују и потписују ауторску музику, реномирани музичари, чланови познатих група: Владан Рајовић (Канда, Коџа и Небојша), Бошко Мијушковић (Турбо Транс Туристи, Straight Mickey and the Boyz) и Дамјан Бабић (Црви, Кришке)

Владимир Пиштало:

„Ово је роман о једном граду. Није само роман о једној генерацији, него и о Београду који је стално у позадини и он је један од ликова... Неко је, пишући о Медитерану, рекао: Ову књигу не можете читати без свог доживљаја унутрашњег мора. А ви не можете да радите без свог доживљаја унутрашњег града“, поручио је Владимир Пиштало уметничкој и сарадничкој екипи представе на првој читаћој проби.

Реч редитеља:

„Миленијум у Београду“ је хроника једног времена испричана очима града, чудесног, просањаног и проклетог док генарацију младих која га представља и личи на њега, пратимо кроз групу петоро најбољих пријатеља. Током друштвених промена у периоду преласка из комунизма у социјализам и распада Југославије, њихови стубови света се урушавају, а идеали почињу да бледе. Са новим миленијумом, унутрашња и спољашња деструкција Београда доводи младе који су град сањали, осећали и живели, до тога да га одбаце, презру, а неки и напусте. Упркос честој беспомоћности његових житеља, град остаје магичан и заувек отворен за све оне који су спремни да наставе да га сањају, јер град су људи, а људи том граду никада неће престати да дају нове очи.

 

Премијера представе „Миленијум у Београду“ - Сценa „Раша Плаовић“ 6. јул (20,30)

 Представа „Миленијум у Београду“, по истоименом роману вишеструко награђиваног писца Владимира Пиштала, у драматизацији Kатарине Тодоровић и режији  Марка Челебића, биће премијерно изведена 6. јула (20,30) на Сцени „Раша Плаовић“, у оквиру 31. Београдског летњег фестивала „Белеф“.

Биће то, уједно, прва позоришна поставка овог мозаички написаног романа, први пут објављеног 2009. године, у којем признати савремени српски писац гради портрет града, исто колико и једне генерације у њему. To је роман прожет надреализмом у којем аутор користи све регистре да своме делу удахне дух грандиозне епопеје.

„Служећи се формом фрагментарне драматургије и поетским сликама које се претапају пратећи линерни развој ликова, Миленијум у Београду као главни фокус драмске радње поставља причу о обрачуну петоро пријатеља са историјом једног града, контекстуализовану у периоду преласка из комунизма у социјализам, односно током распада Југославије“, каже ауторка драматизације Kатарине Тодоровић.

Према њеним речима, свака култура започиње поделом света на унутрашњи (свој) и спољашњи (њихов) простор, а самим тим, наш „дом“ лако може да постане „антидом“.

„У једном таквом подељеном свету, који је притом без стубова и ослонца, житељи Миленијумског Београда сањају о граду који ће их заштитити од урлајуће дивљине, од спољашњег, туђег, непријатељског простора. Да би коначно изградили свој недосањани град, можда је само потребно да се пробуде и преузму одговорност за сопствени сан“, истиче Kатарина Тодоровић са којом су у уметничком тиму представе и Марија Kалабић (сценограф), Марија Марковић Милојев (костимограф), Мирко Kнежевић (сценски покрет).

Владимир Пиштало подсећа да је одређено време једна од тема којoм се овде бавио:

„Прича о времену које смо донекле заборавили, или скрајнули у углове сећања, о времену у којем нас политика нагони на прегруписавање, односно опредељивање између сиромашних категорија, између малобројних избора од којих ниједан није онај прави. Такође, ово је роман о једном граду. Није само роман о једној генерацији, него и о Београду који је стално у позадини и он је један од ликова”, каже господин Пиштало.

Редитељ Челебић, који први пут режира у Народном позоришту у Београду, сматра да је „Миленијум у Београду“ својеврсна „хроника једног времена испричана очима града, чудесног, просањаног и проклетог, док генерацију младих која га представља и личи на њега, пратимо кроз групу петоро најбољих пријатеља”.

„Током друштвених промена у периоду преласка из комунизма у социјализам и распада Југославије, њихови стубови света се урушавају, а идеали почињу да бледе. Са новим миленијумом, унутрашња и спољашња деструкција Београда доводи младе који су град сањали, осећали и живели, до тога да га одбаце, презру, а неки и напусте. Упркос честој беспомоћности његових житеља, град остаје магичан и заувек отворен за све оне који су спремни да наставе да га сањају, јер град су људи, а људи том граду никада неће престати да дају нове очи", истиче Марко Челебић

У подели су: Александар Вучковић (Милан Ђорђевић), Никола Вујовић (Бане Јановић), Бојан Kривокапић (Борис Петровић), Ваја Дујовић (Зора Стефановић), Зорана Бећић (Ирина Бојовић), Даниела Kузмановић Павловић (Олга), Небојша Kундачина (Андрија Ђорђевић), Зоран Ћосић (Чедомир Бојовић) и Василије Вујовић (Бојан).

У представи учествују и потписују ауторску музику, реномирани музичари, чланови познатих група: Владан Рајовић („Канда, Коџа и Небојша“), Бошко Мијушковић („Турбо Транс Туристи“, „Straight Mickey and the Boyz“) и Дамјан Бабић („Црви“, „Кришке“)

Прва реприза биће одржана дан касније, 7. јула, такође у 20, 30 часова на Сцени „Раша Плаовић”

plakat milenijum

Белеф 2023.

Оснивач и покровитељ Београдског летњег фестивала:
Скупштина града Београда

 

Одбор 31. Београдског летњег фестивала – БЕЛЕФ 2023

Гордана Гонцић, подсекретар за културу града Београда, драматург, председница одбора
Милена Тробозић Гарфилд, позоришни и филмски продуцент
Зденка Милановић,
маркетиншки стратег
Владан Ђурковић, редитељ
Јордан Цветановић, драмски аутор и драматург

Оснивач

grad beograd

Подршка

logos2023 nnn2

Продаја

Online продаја карата
bilet.teatarvuk.rs

ДИРЕКТНА ПРОДАЈА УЛАЗНИЦА
Билетарница Театра Вук
Булевар краља Александра 77а, Београд, Србија
Радно време: Пон-Суб 10-15ч

Све информације
о представама 
и програмима
biletarnica@teatarvuk.rs

060 / 24 24 860

КАО И НА БИЛЕТАРНИЦАМА НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА У БЕОГРАДУ И АТЕЉЕА 212 (за представе које се играју на матичним сценама)

ДЕЧИЈИ БЕЛЕФ у Ботаничкој башти и све представе из програма МЛАДИ БЕЛЕФ су бесплатне

У случају кише, све представе из Ботаничке баште играју се у Театру Вук.

Програм

program 3 1