петак, 30 јун 2023 21:00

Mistero buffo


Дарио Фо

MISTERO BUFFO

 

Преводитељка: Татјана Перушко
Редитељка: Лее Делонг
Игра: Дражен Шивак

Музичар: Игор Доротић
Светло: Весна Kоларец
Дизајн: Kларxy
Продуценткиња: Јана Шивак
Продукција: Група
Kопродуцент: Трико Циркус Театар

 

"Фуриозна глумачка игра, жонглирање десетинама ликова, скокови из комичног у трагично… ретко коме је успело да се тако успешно носи са изазовима ремек-дела нобеловца Дариа Фоа. Ни позоришни зналци ни шира публика нису остали равнодушни према упризорењу редатељке Lee Delong и извођењу Дражена Шивака. Бравура и виртуозност уметника у служби смеха као прилике за буђење." Бојан Муњин, Новости

 

“Пре почетка монодраме претпоставке су биле, с обзиром на наслов, да је "Mistero buffo" нека средњовековна драма, можда проширени Шекспиров солилоквиј. Иако је публика једну ствар тачно претпоставила, а то је временски период, нико није очекивао да би се, осим можда "Црне Гује" или бурлескне дружине Монтија Пајтона, с обзиром на историјски сензибилитет и културолошки мрак тог доба, то могло изнети тако комично, а уједно и речито. Овај наступ није био никаква површна комедија, по принципима станд-уп наступа, већ је, с дозом елеганције и уверљивости, Дражен Шивак освојио публику.

Шивак се представио грчем мишића, осликавајући сатиру у тренутку када су се губиле главе након двосложног "хаха". Његово држање и режирано кретање било је слично лицу светског комичара, Џим Kерија, наглашено снажно да опонаша параноју, али је и подсећало на дворске забављаче. Глумац се није дистанцирао од подстицаја и препрека које су долазиле из публике, лукаво и прорачунато их је укључио у нечувено цензурисани циркус рафиниране и строго контролисане вулгарности. Симпатично и весело, Шивак је држао лекције без помпе, без скривених карата, искрено и великодушно, посебно када је привлачио позорност својим музичким способностима. Привлачење публике уопште није било у питању, јер је било крцато.

"Мистеро буффо" је представа с правим односом сатире и драме. Скројена да забави и замисли, с директним обраћањем публици (апартно).

Видљивом присутношћу музичара преиспитивао је дефиницију монодраме, напињући гумице затегнуте драматургије и улазећи у малене прорезе бескрајних могућности.

Вече је обележио громогласан смех, испод брка, који позива на грех, јер с правом је реч о неким библијским мотивима на које човек не може остати равнодушан када се изводе овако двосмисленим речником и изразом. "Mistero buffo" је вјештином прескочио контроверзне и конзервативне, да барем друге подстакне да искораче из норме као што су то чиниле храбре и славне дворске луде. Јована Матевска Атанасова

 

Белеф 2023.

Оснивач и покровитељ Београдског летњег фестивала:
Скупштина града Београда

 

Одбор 31. Београдског летњег фестивала – БЕЛЕФ 2023

Гордана Гонцић, подсекретар за културу града Београда, драматург, председница одбора
Милена Тробозић Гарфилд, позоришни и филмски продуцент
Зденка Милановић,
маркетиншки стратег
Владан Ђурковић, редитељ
Јордан Цветановић, драмски аутор и драматург

Оснивач

grad beograd

Подршка

logos2023 nnn2

Продаја

Online продаја карата
bilet.teatarvuk.rs

ДИРЕКТНА ПРОДАЈА УЛАЗНИЦА
Билетарница Театра Вук
Булевар краља Александра 77а, Београд, Србија
Радно време: Пон-Суб 10-15ч

Све информације
о представама 
и програмима
biletarnica@teatarvuk.rs

060 / 24 24 860

КАО И НА БИЛЕТАРНИЦАМА НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА У БЕОГРАДУ И АТЕЉЕА 212 (за представе које се играју на матичним сценама)

ДЕЧИЈИ БЕЛЕФ у Ботаничкој башти и све представе из програма МЛАДИ БЕЛЕФ су бесплатне

У случају кише, све представе из Ботаничке баште играју се у Театру Вук.

Програм

program 3 1