четвртак, 30 јун 2022 20:30

ГОСПОЂА АЈНШТАЈН


Снежана Гњидић

ГОСПОЂА АЈНШТАЈН

 
продаја карата: Народно позориште у Београду

 

Режија: Карин Розничек (Karin Rosnizeck)

Драматург: Ђорђе Косић

Лектор: Љиљана Мркић-Поповић

Играју:

Милева Ајнштајн: ДУШАНКА СТОЈАНОВИЋ ГЛИД

Алберт Ајнштајн: ГОРАН ЈЕВТИЋ

   

Госпођа Ајнштајн   

Госпођа Ајнштајн је прича о љубави, стратсти издаји и сарадњи кој је дуго била под велом тајне, нарочито у западном свету. Комад је замишљен и написан за да би се свет упознао са овом необичном причом.Заснован је на личној преписци Алберта и Милеве Ајншатајн  као и на дугој коресподенцији између Милеве Ајншајн и њене пријатељице из студентских дана, Хелене Савић која се после студија у Цириху удајом преселила у Београд. Ова писма је пронашао Милан Поповић, унук Хелене Савић, на тавану своје породичне куће у Београду. Она откривају нове чињенице о учешћу Милеве у стварању Тероије релативитета. 

 

Комад је заснован на почетној премиси приче – заборављен и прикриван допринос Милеве Марић Ајншатајн у стварању једне од најзначајнијих научних теорија, теорији релативитета и  шире о запостављеној улози жена у доприносу науци

Драма представља иделану платформу не само да се осветли лик и дело Милеве Марић, већ и да прича о светски најпознатијем научном генију Алберту Ајнштајну – и великој веравтноћи да је једна жена значајно допринела једном од најреволционарнијих научних открића у историји а да јој за то никада није одато признање – постане иделан платформа о даншњем положају жена у науци а посебно физици и математици. Верујемо да ћемо кроз причу о овој хероини науке подићи свест не само о доприносу српске научнице светској науци (поред Тесле и Пупина и Миланковића), већ и да ће ова прича можда помоћи да се коначно до краја разуме да теорија релативитета не припада само Ајнштајну већ Ајнштајновима.

 

„Госпођа Ајнштајн“ је први српски комад који је светску премијеру имао у САД са великим успехом. Аутор текста је Снежана Гњидић. Редитељка Карин Розницек је 2020. поставила на сцену позоришта у Вашингтону драму о Милеви Марић, првој жени Алберта Ајнштајна која је умногоме допринела стварању Теорије релативетета. Драма је рађена на основу новопронађених доказа. Драма се бави сложеним односом двоје изузетних људи, стваралаца, научника и брачних партнера - родитеља троје деце који пролазе кроз фазе од заљубљености до нетрпељивости, мржње, помирења и сарадње у вечности. 

 

Gospodja Ajnstajn plaka

Белеф 2022.

Оснивач и покровитељ Београдског летњег фестивала:
Скупштина града Београда

 

Одбор 30. Београдског летњег фестивала – БЕЛЕФ 2022

Андреа Радуловић,  заменица председника Скупштине града Београда, председница одбора
Иван Карл, секретар за културу града Београда
Гордана Гонцић, подсекретар за културу града Београда
Милена Тробозић Гарфилд, позоришни, филмски, ТВ продуцент
Јордан Цветановић, драмски аутор и драматург

Оснивач

grad beograd

Подршка

logos2022

Продаја

Све информације о представама
и програмима

info@belef.rs

Програм

program2022