четвртак, 30 јун 2022 20:30

ГОСПОЂА АЈНШТАЈН


Снежана Гњидић

ГОСПОЂА АЈНШТАЈН

 
продаја карата: Народно позориште у Београду

 

Режија: Карин Розничек (Karin Rosnizeck)

Драматург: Ђорђе Косић

Лектор: Љиљана Мркић-Поповић

Играју:

Милева Ајнштајн: ДУШАНКА СТОЈАНОВИЋ ГЛИД

Алберт Ајнштајн: ГОРАН ЈЕВТИЋ

   

Госпођа Ајнштајн   

Госпођа Ајнштајн је прича о љубави, стратсти издаји и сарадњи кој је дуго била под велом тајне, нарочито у западном свету. Комад је замишљен и написан за да би се свет упознао са овом необичном причом.Заснован је на личној преписци Алберта и Милеве Ајншатајн  као и на дугој коресподенцији између Милеве Ајншајн и њене пријатељице из студентских дана, Хелене Савић која се после студија у Цириху удајом преселила у Београд. Ова писма је пронашао Милан Поповић, унук Хелене Савић, на тавану своје породичне куће у Београду. Она откривају нове чињенице о учешћу Милеве у стварању Тероије релативитета. 

 

Комад је заснован на почетној премиси приче – заборављен и прикриван допринос Милеве Марић Ајншатајн у стварању једне од најзначајнијих научних теорија, теорији релативитета и  шире о запостављеној улози жена у доприносу науци

Драма представља иделану платформу не само да се осветли лик и дело Милеве Марић, већ и да прича о светски најпознатијем научном генију Алберту Ајнштајну – и великој веравтноћи да је једна жена значајно допринела једном од најреволционарнијих научних открића у историји а да јој за то никада није одато признање – постане иделан платформа о даншњем положају жена у науци а посебно физици и математици. Верујемо да ћемо кроз причу о овој хероини науке подићи свест не само о доприносу српске научнице светској науци (поред Тесле и Пупина и Миланковића), већ и да ће ова прича можда помоћи да се коначно до краја разуме да теорија релативитета не припада само Ајнштајну већ Ајнштајновима.

 

„Госпођа Ајнштајн“ је први српски комад који је светску премијеру имао у САД са великим успехом. Аутор текста је Снежана Гњидић. Редитељка Карин Розницек је 2020. поставила на сцену позоришта у Вашингтону драму о Милеви Марић, првој жени Алберта Ајнштајна која је умногоме допринела стварању Теорије релативетета. Драма је рађена на основу новопронађених доказа. Драма се бави сложеним односом двоје изузетних људи, стваралаца, научника и брачних партнера - родитеља троје деце који пролазе кроз фазе од заљубљености до нетрпељивости, мржње, помирења и сарадње у вечности. 

 

Gospodja Ajnstajn plaka

Белеф 2023.

Оснивач и покровитељ Београдског летњег фестивала:
Скупштина града Београда

 

Одбор 31. Београдског летњег фестивала – БЕЛЕФ 2023

Гордана Гонцић, подсекретар за културу града Београда, драматург, председница одбора
Милена Тробозић Гарфилд, позоришни и филмски продуцент
Зденка Милановић,
маркетиншки стратег
Владан Ђурковић, редитељ
Јордан Цветановић, драмски аутор и драматург

Оснивач

grad beograd

Подршка

logos2023 nnn2

Продаја

Online продаја карата
bilet.teatarvuk.rs

ДИРЕКТНА ПРОДАЈА УЛАЗНИЦА
Билетарница Театра Вук
Булевар краља Александра 77а, Београд, Србија
Радно време: Пон-Суб 10-15ч

Све информације
о представама 
и програмима
biletarnica@teatarvuk.rs

060 / 24 24 860

КАО И НА БИЛЕТАРНИЦАМА НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА У БЕОГРАДУ И АТЕЉЕА 212 (за представе које се играју на матичним сценама)

ДЕЧИЈИ БЕЛЕФ у Ботаничкој башти и све представе из програма МЛАДИ БЕЛЕФ су бесплатне

У случају кише, све представе из Ботаничке баште играју се у Театру Вук.

Програм

program 3 1