петак, 08 јул 2022 19:00

ЂУБРЕ, ГРАД И СМРТ


Рајнер Вернер Фасбиндер

ЂУБРЕ, ГРАД И СМРТ

 
бесплатан улаз

 

Адаптација : Вида Давидовић
Режија : Никола Бундало

 

Подела:

Рома Б. – Невена Кочовић

Франц Б. – Немања Бајић

Јеврејин – Александар Ђинђић

Мис Вајолет и Госпођа Милер – Марта Богосављевић

Милер и Милер 2 – Драган Петровић

Мали Принц – Александар Меда Јовановић

Марија Антоанета – Сара Ристић*

*Солисткиња са Факултета музичких уметности, специјалистичке студије

 

Ауторски тим :

Драматуршкиња – Вида Давидовић

Сценографија – Јелена Иванчевић

Костим – Милош Јањић

Продуценткиња – Миљана Милојковић

Организатор – Лана Гитарић

Сарадник за музику – Сара Ристић

Сценски покрет – Андреја Каргачин

Дизајн светла – Игор Љубић

Дизајн звука- Нађа Фратрић

 

Реч редитеља

Мој избор комада са којим бих дипломирао и са којим бих крунисао своје школовање на основним студијама је био дуготрајан процес.

Мјесецима сам тражио комад и аутора како бих могао да одем корак даље, да пред себе ставим задатак који је комплекснији од свега сто сам до сада радио и који сублимише све задатке које сам радио на факултету током свог школовања. И тако сам дошао до Рајнера Вернера Фасбиндера и његовог контроверзног, неправедно запостављеног комада - "Дјубре, град и смрт".

Комад који отвара много проблема и питања који су данас актуелни у тој мјери као да је комад настао данас,2022. године.

Представа коју  ће публика имати прилике да види прича причу о једној метрополи, о великом граду који из дана у дан мијења своје лице, који се руши и гради, који се мијења брзином коју становници не могу да прате, и који прождире и гута мале људе у њему, који како стоји у комаду "тражи своје жртве како би себи изгледао жив". Ово је прича о граду као врховном божанству и његовим поданицима, људима робовима који се на све начине боре да преживе и опстану, као и о људима који прате своје амбиције и тај исти град желе да покоре и да се надју врху.

Јунаци ове представе су људи са маргине и припадници разних мањина, националних,сексуалних, родних, класних, социјалних, религијских и сви они једни у другима буде оно најгоре. Сви у себи посједују мрак и зло које је ултимативно, и нема тог статуса који може да аболира зло. У колоплету односа, сваки однос је болестан, патолошки, перверзан, агресиван и искварен до сржи, те самим тим зло је једина "врлина" која је призната и једино средство којим могу да се изборе за себе. Умјесто ријечи однос, слободно можемо да кажемо да се ради о ланцу исхране. Самим тим поставља се и велико неријешиво питање, да ли систем обликује људе или људи обликују систем, и да ли у времену изопачених и изврнутих моралних вриједности - смо ми ти који томе свему дајемо легитимитет?

Протагонисткиња је проститутка Рома која прати идеал љубави и вољености и која одудара од свих јер је одана том принципу, и која одудара од осталих тражећи у сваком лику оно неопипљиво, топло, добро, тразеци да ли је у бар некоме остало бар мало љубави.

Оно што је сигурно, јесте да свакога ко покуша да уради нешто за себе на друштвеном плану, ко проба да се очисти, пронадје и напредује чека казна. Сваки индивидуални чин напретка и сваки могући покушај да тај индивидуални чин повуче за собом колективни чин напретка је заправо само заправо системски баг, и инцидент који је свако мало потребан систему како би оправдао и учврстио своје постојање.

Напосљетку ту негдје сам и ја, "додјош" који у метрополи покушава да се оствари. Да ли ћу са својим колегама са којима правим ову представу допријети до некога или ћемо само дати потврду овом наказном систему, видећемо на играњима.

 

Белеф 2022.

Оснивач и покровитељ Београдског летњег фестивала:
Скупштина града Београда

 

Одбор 30. Београдског летњег фестивала – БЕЛЕФ 2022

Андреа Радуловић,  заменица председника Скупштине града Београда, председница одбора
Иван Карл, секретар за културу града Београда
Гордана Гонцић, подсекретар за културу града Београда
Милена Тробозић Гарфилд, позоришни, филмски, ТВ продуцент
Јордан Цветановић, драмски аутор и драматург

Оснивач

grad beograd

Подршка

logos2022

Продаја

Све информације о представама
и програмима

info@belef.rs

Програм

program2022