среда, 06 јул 2022 21:00

ЈА САМ АКИКО


Стефан Тићми

ЈА САМ АКИКО

 
продаја карата: tickets.rs

 

Редитељка: Миља Мазарак

 

Драматуршкиња: Исидора Милосављевић
Композитор: Никола Драговић
Сценографкиња: Мина Миладиновић
Дизајнер светла: Никола Маринков
Костимографкиња: Биљана Гругур
Асистент костимографкиње: Милош Јањић
Сценски говор: Милош Лазаров
Дизајнерка плаката: Маја Бабић

 

Игра: СОФИЈА МИЈАТОВИЋ

 

Организатор и продуцент: Бранислав Радовановић
(БУДИ Фестивал - Бијенале дечјег уметничког израза, Дечја сцена „Пођи туда...“ Културног центра Панчева)
Копродуценткиња: Соња Петровић (Фестивал еколошког позоришта за децу и младе)

РЕЧ РЕДИТЕЉКЕ МИЉЕ МАЗАРАК

 

Представа „Ја сам Акико“, од лепезе тема из Тићмијевог романа, у први план ставља однос детета и родитеља, кроз причу о одрастању без једног родитеља и о дечијој усамљености.

У представи старија Акико, кроз успомене које вади из „својих кофера“ присећа се кључних догађаја из детињства и превазилази своје унутрашње сукобе настале управо из односа са родитељима, што је некако неминовност и тачка у којој смо сви исти.

Такође, Акико није обична девојчица, она је другачија од својих вршњака, она је мудра и затворена у свом свету али слободна и храбра у својим мислима, идејама и ставовима и као таква, представница је свих различитости које овај свет у којем живимо чине богатијим.

Акико је попут Малог принца - не воли бројеве, нема године, не верује у границе и поделе и упркос препоруци да је представа за децу узраста изнад 7 година, она позива и све оне који се осећају „одрасло“ да такође погледају представу..

 

РЕЧ ДРАМАТУРШКИЊЕ ИСИДОРЕ МИЛОСАВЉЕВИЋ

Акико је једна креативна, мудра, пуна магије девојчица и на први поглед њој све полази за руком. Она преокрене сваку ситуацију у игру, у забаву и у победу. Акико не мари за године, Акико не мари за меридијане, Акико не мари за оцене, Акико чак не мари ни за туђа мишљења. Као таква Акико је узор. Помало чак и недостижни узор. Међутим, унутар Акико дешавају се немири. Скривени су дубоко у њој и тек понекад неки немир крикне из ње. Управо ти немири Акико чине стварном. Чине је сличном нама. Она тада престаје да буде недостижна посебна Акико и постаје једна од нас. Она која нас разуме, која нас чује, која нас види и осећа.

Као драматуршкињи било ми је важно да у представи задржимо језик романа Стефана Тићмија због ког је Акико толико упечатљива, али ме је у исто време занимало шта се крије иза тих довитљивих и духовитих реченица. Управо у њима смо нашли њене, на први поглед, скривене страхове, чежње и усамљености. И управо тада смо нашли позоришни језик наше Акико. Тада је Акико могла да изађе пред публику, пред све нас и да нам исприча своју причу, откривајући и самој себи, разлоге због којих је одувек била другачија. Тек тада је Акико могла да стане пред нас и гледајући у своју душу, исприча због чега није увек било лако бити другачији. Са друге стране, публика, односно ми који је сада гледамо очи у очи дајемо јој ветар у леђа да се не боји да буде другачија јер никада више неће бити сама.

 

РЕЧ АУТОРА РОМАНА СТЕФАНА ТИЋМИЈА

Процес стварања ове представе је мелемаст и лековит. Преображај доживљавамо и ми и текст: из дана у дан, од пробе до пробе. Све што имамо да кажемо или прећутимо налази се у коферима. А они су пуни магије. Акико се осећа комотно у Софијиној кожи, каже остала би тамо хиљаду, хиљаду година.

 

Белеф 2022.

Оснивач и покровитељ Београдског летњег фестивала:
Скупштина града Београда

 

Одбор 30. Београдског летњег фестивала – БЕЛЕФ 2022

Андреа Радуловић,  заменица председника Скупштине града Београда, председница одбора
Иван Карл, секретар за културу града Београда
Гордана Гонцић, подсекретар за културу града Београда
Милена Тробозић Гарфилд, позоришни, филмски, ТВ продуцент
Јордан Цветановић, драмски аутор и драматург

Оснивач

grad beograd

Подршка

logos2022

Продаја

Све информације о представама
и програмима

info@belef.rs

Програм

program2022