субота, 25 јун 2022 19:30

ТРАМВАЈ ЗВАНИ ЖЕЉА


Тенеси Вилијамс

ТРАМВАЈ ЗВАНИ ЖЕЉА

 
продаја карата: tickets.rs

 

Редитељ: Ленка Удовички
Превод: Вера Нешић и Драгослав Андрић
Драматург: Жељка Удовичић Плештина
Сценограф: Зорана Петров
Kостимограф: Бјанка Аџић Урсулов
Сценсkи поkрет и кореографија: Сташа Зуровац
Kомпозитор: Најџел Озборн и Давор Роко
Сценсkи говор: др Љиљана Мркић Поповић
Дизајн светла: Андреј Хајдињак
Дизајн звука: Марко Kекезовић

 

Играју: БРАНКА KАТИЋ, ВАЊА НЕНАДИЋ, МИЛОШ ПЕТРОВИЋ ТРОЈПЕЦ, МАРКО ТОДОРОВИЋ, НАЂА СЕКУЛИЋ, ЈОВО МАКСИЋ, НИКОЛА МАЛБАША, МИЛОШ ЛАЗАРОВ и БОЈАНА СТОЈКОВИЋ

 

„Трамвај звани жеља“ драмско је дело које је литерарна фактографија сврстала међу класике готово у тренутку његовог настанка, учинивши тако вероватно његову тадашњу актуелност свевременом и отвореном препознавању и данас и овде. Тенеси Вилијамс је писац који већ 1948. за ову драму добија Пулицерову награду, прву од чак три. Успех у театру је известан у режији Елие Kазана, а неколико година касније исти редитељ према том делу снима и култни филм. Вилијамс у вожњи нашим Трамвајем проговара гласним језиком о темама које су га мучиле, о слабостима које су биле саставни део његове егзистенције: ментална лабилност, хомосексуалност, алкохолизам. И управо та, од Чехова наслеђена, упорност дозволила је да оно појединачно, ако је од мајсторског пера одабрано и описано, постане опше место и наш заједнички проблем. Стога га ослањање на откривање стања људске душе , интимне драме својих јунака, њихова емотивна превирања – чине актуелним сваком времену па тако и овом нашем. У овоме се Трамвају проблематизују и нека данас врло важна питања, питања која се тичу положаја жене у савременом друштву. Вилијамс би, да је данас наш стварни, а не само литерарни савременик био познат и признат заговорник женске еманципације. Наиме, врло је јасно и недвосмислено средином прошлог века овим текстом отворио питање: може ли једна жена опстати у свету крајњег материјализма, у готово хистеричним околностима које мељу наше животе. Бланш каже: “Намерна окрутност се не може опростити”. А наш је свет, нажалост, постао још окрутнији. Но осим храбрости да проговори о забрањеном, осим способности да нас натера да препознамо проблеме ликова који га с нама несебично деле, он говори о тренутку када једно време заувек пролази и нестаје, а друго, ново, долази. У оно је доба Вилијамс писао о одумирању једне класе (Бланш) и стварању нове (Стенли), о онима којим успевају обавити трансфер и преживјети (Стела), о настајању новог поретка вредности.

Данас смо и те како свесни времена промена које нас је, како се историја увек спретно побрине, затекло неспремне и у тим се хаотично распоређеним ситуацијама наш ред вожње претвара у панику и неред. Сукоб старог и новог очитава се пре свега и као сукоб два светоназора. Имамо ли ми право веровати да илузија може бити саставни део живота, да још увек има места за љубав у овоме свету које се одриче, стиди емоција. Илузије су нам укинуте, потреба за “бегом из стварности у којој се не осећамо угодно” осујећена.

А како Писац каже:”Људи лакше преболе ако им одузмете новац, него илузије”.

Жељка Удовичић Плештина

 

Инспицијент: Зоран Милојевић
Суфлер: Зорица Попов
Организатор: др Биљана Рамић
Фотограф: Драгана Удовичић

Белеф 2023.

Оснивач и покровитељ Београдског летњег фестивала:
Скупштина града Београда

 

Одбор 31. Београдског летњег фестивала – БЕЛЕФ 2023

Гордана Гонцић, подсекретар за културу града Београда, драматург, председница одбора
Милена Тробозић Гарфилд, позоришни и филмски продуцент
Зденка Милановић,
маркетиншки стратег
Владан Ђурковић, редитељ
Јордан Цветановић, драмски аутор и драматург

Оснивач

grad beograd

Подршка

logos2023 nnn2

Продаја

Online продаја карата
bilet.teatarvuk.rs

ДИРЕКТНА ПРОДАЈА УЛАЗНИЦА
Билетарница Театра Вук
Булевар краља Александра 77а, Београд, Србија
Радно време: Пон-Суб 10-15ч

Све информације
о представама 
и програмима
biletarnica@teatarvuk.rs

060 / 24 24 860

КАО И НА БИЛЕТАРНИЦАМА НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА У БЕОГРАДУ И АТЕЉЕА 212 (за представе које се играју на матичним сценама)

ДЕЧИЈИ БЕЛЕФ у Ботаничкој башти и све представе из програма МЛАДИ БЕЛЕФ су бесплатне

У случају кише, све представе из Ботаничке баште играју се у Театру Вук.

Програм

program 3 1