субота, 09 јул 2022 20:00

МАРТА АРГЕРИЧ


продаја карата: Коларчева задужбина

 

МАРТА АРГЕРИЧ, пијанисткиња, рођена у Буенос Ајресу. Веома рано је показала музички таленат. Студирала је у Лондону, Бечу и Швајцарској, а професори су јој били Гулда, Магалов, Стефан Ашкенази, Липати и други.

 

Године 1957. освојила је прве награде на такмичењима у Болцану и Женеви, а 1965. и на „Шопеновом конкурсу“ у Варшави. Од тог тренутка њена каријера је кренула тријумфалним успехом.

 

Репертор Марте Аргерич је изузетно велики, и обухвата композиције различитих епоха – од Баха, Бетовена, Шумана, Шопена, Листа, Чајковског, Дебисија, до Прокофјева, Стравинског, Месијана и Шостаковича.

 

Стални је гост најзначајнијих оркестара и фестивала у Европи, Јапану, Америци и Израелу, као и појединих камерних ансамбала. Свирала је и снимала са пијанистом Нелсоном Фреиреом, челистом Мишом Мајским, виолинистом Гидоном Kремером и диригентом и пијанистом Данијелом Баренбојмом.

 

Остварила је бројне трајне снимке за водеће издавачке куће, од којих су многи награђени наградом „Греми“. „Gramophon“ је прогласио уметницом године. Такође добитница је бројних уметничких и државних награда у Француској, Италији, Америци и Јапану.

 

Са жељом да помогне младим људима, постала је уметнички директор „Beppy Argerich Festival“ у Јапану.

 

Луис Горелик, диригент, рођен је у Ла Плати (Аргентина). Године 1985, са 22 године, именован је за музичког директора Филхармоније Мендоза. Године 1991. постаје помоћни диригент Симфонијског оркестра из Хаифе (Израел), а годину дана касније наступа са Израелском филхармонијом. У досадашњој каријери био је главни диригент „Ashdod“ камерног оркестра (1995-1999), оркестра „Concepción“ (2000-2006) и Симфонијског оркестра из Салте (Чиле) (2007-2010).

 

У периоду од 2016-2018. деловао је као музички директор Аргентинског националног оркестра (2016-2018), а више од деценије је и музички директор Симфонијског оркестра Ентре Риоса. После завршетка студија код проф. Мендија Родана на Музичкој академији у Јерусалему, Горелик је постао чест гост диригент многих оркестара широм света, укључујући Израелску и Словеначку филхармонију, оркестар Словеначке националне опере, Исландску филхармонију, Филхармонију Буенос Ајреса, Симфонијски оркестар РТС, Оркестар Театра „Kолон“, Националних оркестара Венецуеле, Аргентине, Македоније, Чилеа, Мексика, Kолумбије, Kубе и Бразила, Филхармоније Монтевидеа и Боготе, ОСУСП (Бразил), ОФУМАН (Мексико), Јерусалимски симфонијски оркестром, Симфонијским оркестраом Хаифе и других.

 

Био је финалиста Првог „Сибелијусовог диригентског такмичења“ у Хелсинкију (1995).

 

Пет пута је наступио као гост диригент на Љубљанском фестивалу, у балетским и симфонијским продукцијама, као и на специјалном концерту са бразилском звездом Егбертом Жисмонтијем. Од оперског репертоара дириговао је продукције многих опера за „ Teatro Municipal de Santiago“, „Teatro Air Colon de Buenos”, у Народном позоришту у Београду, Словеначкој националној опери, „Buenos Aires Lirica“ и „Театро Аргентино“ (Ла Плата). Kао балетски диригент, сарађивао је са Бежаровим балетом из Лозане, Балтичком опером из Гдањска и са „ Teatro Colon Ballet“.

 

Са Симфонијским оркестром из Салте снимио је два компак диска за „Sony Classical“ са најбољим делима класичне музике из Аргентине.

 

Добитник је награде Председника Чилеа и престижне „ Кonex“ награде као диригент деценије у Аргентини.

 

Од 2012. године делује као професор дириговања на Националном уметничком Универзитету у Буенос Ајресу.

 

Белеф 2022.

Оснивач и покровитељ Београдског летњег фестивала:
Скупштина града Београда

 

Одбор 30. Београдског летњег фестивала – БЕЛЕФ 2022

Андреа Радуловић,  заменица председника Скупштине града Београда, председница одбора
Иван Карл, секретар за културу града Београда
Гордана Гонцић, подсекретар за културу града Београда
Милена Тробозић Гарфилд, позоришни, филмски, ТВ продуцент
Јордан Цветановић, драмски аутор и драматург

Оснивач

grad beograd

Подршка

logos2022

Продаја

Све информације о представама
и програмима

info@belef.rs

Програм

program2022