субота, 09 јул 2022 20:00

МАРТА АРГЕРИЧ


продаја карата: Коларчева задужбина

 

МАРТА АРГЕРИЧ, пијанисткиња, рођена у Буенос Ајресу. Веома рано је показала музички таленат. Студирала је у Лондону, Бечу и Швајцарској, а професори су јој били Гулда, Магалов, Стефан Ашкенази, Липати и други.

 

Године 1957. освојила је прве награде на такмичењима у Болцану и Женеви, а 1965. и на „Шопеновом конкурсу“ у Варшави. Од тог тренутка њена каријера је кренула тријумфалним успехом.

 

Репертор Марте Аргерич је изузетно велики, и обухвата композиције различитих епоха – од Баха, Бетовена, Шумана, Шопена, Листа, Чајковског, Дебисија, до Прокофјева, Стравинског, Месијана и Шостаковича.

 

Стални је гост најзначајнијих оркестара и фестивала у Европи, Јапану, Америци и Израелу, као и појединих камерних ансамбала. Свирала је и снимала са пијанистом Нелсоном Фреиреом, челистом Мишом Мајским, виолинистом Гидоном Kремером и диригентом и пијанистом Данијелом Баренбојмом.

 

Остварила је бројне трајне снимке за водеће издавачке куће, од којих су многи награђени наградом „Греми“. „Gramophon“ је прогласио уметницом године. Такође добитница је бројних уметничких и државних награда у Француској, Италији, Америци и Јапану.

 

Са жељом да помогне младим људима, постала је уметнички директор „Beppy Argerich Festival“ у Јапану.

 

Луис Горелик, диригент, рођен је у Ла Плати (Аргентина). Године 1985, са 22 године, именован је за музичког директора Филхармоније Мендоза. Године 1991. постаје помоћни диригент Симфонијског оркестра из Хаифе (Израел), а годину дана касније наступа са Израелском филхармонијом. У досадашњој каријери био је главни диригент „Ashdod“ камерног оркестра (1995-1999), оркестра „Concepción“ (2000-2006) и Симфонијског оркестра из Салте (Чиле) (2007-2010).

 

У периоду од 2016-2018. деловао је као музички директор Аргентинског националног оркестра (2016-2018), а више од деценије је и музички директор Симфонијског оркестра Ентре Риоса. После завршетка студија код проф. Мендија Родана на Музичкој академији у Јерусалему, Горелик је постао чест гост диригент многих оркестара широм света, укључујући Израелску и Словеначку филхармонију, оркестар Словеначке националне опере, Исландску филхармонију, Филхармонију Буенос Ајреса, Симфонијски оркестар РТС, Оркестар Театра „Kолон“, Националних оркестара Венецуеле, Аргентине, Македоније, Чилеа, Мексика, Kолумбије, Kубе и Бразила, Филхармоније Монтевидеа и Боготе, ОСУСП (Бразил), ОФУМАН (Мексико), Јерусалимски симфонијски оркестром, Симфонијским оркестраом Хаифе и других.

 

Био је финалиста Првог „Сибелијусовог диригентског такмичења“ у Хелсинкију (1995).

 

Пет пута је наступио као гост диригент на Љубљанском фестивалу, у балетским и симфонијским продукцијама, као и на специјалном концерту са бразилском звездом Егбертом Жисмонтијем. Од оперског репертоара дириговао је продукције многих опера за „ Teatro Municipal de Santiago“, „Teatro Air Colon de Buenos”, у Народном позоришту у Београду, Словеначкој националној опери, „Buenos Aires Lirica“ и „Театро Аргентино“ (Ла Плата). Kао балетски диригент, сарађивао је са Бежаровим балетом из Лозане, Балтичком опером из Гдањска и са „ Teatro Colon Ballet“.

 

Са Симфонијским оркестром из Салте снимио је два компак диска за „Sony Classical“ са најбољим делима класичне музике из Аргентине.

 

Добитник је награде Председника Чилеа и престижне „ Кonex“ награде као диригент деценије у Аргентини.

 

Од 2012. године делује као професор дириговања на Националном уметничком Универзитету у Буенос Ајресу.

 

Белеф 2023.

Оснивач и покровитељ Београдског летњег фестивала:
Скупштина града Београда

 

Одбор 31. Београдског летњег фестивала – БЕЛЕФ 2023

Гордана Гонцић, подсекретар за културу града Београда, драматург, председница одбора
Милена Тробозић Гарфилд, позоришни и филмски продуцент
Зденка Милановић,
маркетиншки стратег
Владан Ђурковић, редитељ
Јордан Цветановић, драмски аутор и драматург

Оснивач

grad beograd

Подршка

logos2023 nnn2

Продаја

Online продаја карата
bilet.teatarvuk.rs

ДИРЕКТНА ПРОДАЈА УЛАЗНИЦА
Билетарница Театра Вук
Булевар краља Александра 77а, Београд, Србија
Радно време: Пон-Суб 10-15ч

Све информације
о представама 
и програмима
biletarnica@teatarvuk.rs

060 / 24 24 860

КАО И НА БИЛЕТАРНИЦАМА НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА У БЕОГРАДУ И АТЕЉЕА 212 (за представе које се играју на матичним сценама)

ДЕЧИЈИ БЕЛЕФ у Ботаничкој башти и све представе из програма МЛАДИ БЕЛЕФ су бесплатне

У случају кише, све представе из Ботаничке баште играју се у Театру Вук.

Програм

program 3 1