уторак, 29 јун 2021 21:00

КОНЦЕРТ БЕОГРАДСКОГ ГУДАЧКОГ КВАРТЕТА

Уторак, 29. јун у 21:00

Калемегдан – Плато код Победника

Београдски гудачки квартет је својом успешном концертном ангажованошћу и широком медијском заступљеношћу ушао у ред водећих српских камерних ансамбала.

Квартет је наступао у свим већим градовима наше земље. Учествовао је на међународним фестивалима БЕЛЕФ, Калемегдански сутони и Јесен на Чукарициу Београду, Међународном фестивалу камерне музике у Нишу и Мокрањчевим данима у Неготину. Квартет је био и резиденцијални ансамбл Меморијала Исидор Бајић, 2010. године у Новом Саду.

Београдски гудачки квартет је значајно заступљен и на међународној сцени. У региону је наступао на фестивалу Јесенске музичке свечаности у Скопљу иБарском Лјетопису. Имао је неколико успешних турнеја у Италији и Немачкој, а 2005. године је гостовао у Вашингтону, у САД-у, по позиву асоцијације Орфелин а уз сарадњу са Министарством културе Србије.

Београдски гудачки квартет је остварио низ трајних снимака за Радио-телевизију Србије и издао је четири ЦД-а. Рад квартета је дуг низ година подржавао Секретаријат за културу Београда, на више пројеката, а квартет је сарађивао и са Центром за музику Коларчеве задужбине, Београдским кутурним центром, Југоконцертом, Мадленијанумом и бројним центрима за културу у Србији.

Репертоар Београдског гудачког квартета чине дела класичне литературе за гудачки квартет, али такође и савремене композиције, као и дела других музичких жанрова прилагођених квартетском извођењу.

Последњих неколико година Београдски гудачки квартет је посебно усмерен на извођење композиција српских аутора, како савремених, тако и дела из богате српске музичке баштине. У томе их подржава, кроз пројекте, СОКОЈ - савез музичких аутора Србије. Квартет је наступао и на Међународном фестивалу Трибина композитора, у Београду, 2019. године.

 

Чланови квартета су:

Невенка Татић и Владимир Васиљевић, виолине, Ивана Гладовић Ерчић, виола и Душан Стојановић, виолончело

 

 Невенка Татић је дипломирала виолину на ФМУ у Београду у класи професора Рајка Дојчиновића. Магистрирала је у класи професора Дејана Михаиловића на Академији Уметности НовиСад. Усавршавала се у Москви код професора Григорија Жислина.

Освојила је бројне награде на републичким и савезним такмичењима. Усавршаваласе на мајсторским курсевима ПавелаВерњикова и Варткеса Бојаџијана. Одржала је бројне солистичке реситалe са пијанистима Татјаном Шурев , Весном Пантовић, Јованком Ристић и Иваном Мелешом. Наступа у дуу са професором ФМУ у Београду Дејаном Стошићем. Концертмајстор је камерног оркестра Београдска симфонијета. Ради као професор виолине у Музичкој школи Др.Војислав Вучковић у Београду.

 

Владимир Васиљевић је дипломирао виолину 1992. године на Музичкој Академији у Прагу у класи професора Јиржија Томашека. Након студија наступао је као концерт-мајстор камерног оркестра „Комнениус“ и стални члан к.о. „Солисти ди Прага“ у Прагу.

По повратку у земљу, од 1995. године је запослен у школи м.ш. „Мокрањац“ у Београду. Од тада, упоредо са радом у школи,  ангажован је и као камерни музичар, стални члан камерних оркестара „Душан Сковран“, „Краљевски гудачи Светог Ђорђа“ са којима је наступао и као солиста, и многих других мањих камерних ансамбала (Трио „Аперто“, гост триа „Покрет“ итд.).Добитник је награде за педагошке резултате ЗМБШС.Председник је и један од оснивача „Удружења Мокрањац“.

 

Ивана Гладовић Ерчић је похађала Средњу музичку школу „ Исидор Бајић“ у Новом Саду, одсек- виолина, у класи проф. Нине Николов. Дипломирала на Академији Уметности у Новом Саду, одсек-  виола, у класи др.проф. Душице Половине. Добитник је Универзитетске дипломе Универзитета Нови Сад. Награђивана од стране ЕУРОБАНК-е за постигнутерезултате током студија. Стипендиста је Владе Републике Србије- Фонд за младе таленте. Сарађивала многим светским диригентима као члан Војвођанске Филхармоније, Београдске Филхармоније,Симфонијског оркестра РТС-а, Сарајевском Филхармонијом. Дугогодишњи члан Камерног оркестра „ Краљевски гудачи Св. Ђорђа“ са којим је остварила многобројне  турнеје по Немачкој, Француској, Аустрији на челу са нашим еминентним виолинистом  Крстић Сретеном. Активан је члан „Београдског гудачког квартета“ и гудачког триа „Чаробне жице“. Стално је запослена у Уметничком ансамблу Министарства Одбране „ Станислав Бинички“.

 

Душан Стојановић, виолончелиста, је дипломирао на Факултету музичких уметности у Београду. По завршетку студија похађа  мајсторску класу виолончела код професора Мајкла Флаксмана (САД) и као редован студент постдипломских студија код истог професора, стиче диплому Концертанта, на конзерваторијуму у Шафхаузену у Швајцарској.Усавршавао се на мајсторским курсевима код педагог Данијела Шафрана, Бориса Пергаменшикова и Фредерика Лодеона. Био је први челиста камерног оркестра Београдска Синфониета, са којим и даље повремено наступа, а од 2003.године је први челиста и солиста Краљевских гудача Св.Ђорђа. Са овим ансамблом је учествовао на више турнеја у иностранству и снимио је ЦД као солиста у делима М.Мареа и Ф.Купрена. 2013. године је издат и ЦД дискографске куће MASCOM у коме се појављује као солиста. Наступао је као солиста и са Симфонијским оркестром РТС-а и Симфонијским оркестром Уметничког ансамбла Станислав Бинички.У сарадњи са пијанисткињом Радмилом Стојановић издаје и два ЦД-а са композицијама за виолончело и клавир српских и француских композитора. Душан Стојановић је од 2001.године стално запослен као вођа деонице виолончела и соло-челиста Симфонијског оркестра РТС-а, а од 2018.године је и гостујући соло-виолончелиста оркестра опере Мадленијанума.

Белеф 2023.

Оснивач и покровитељ Београдског летњег фестивала:
Скупштина града Београда

 

Одбор 31. Београдског летњег фестивала – БЕЛЕФ 2023

Гордана Гонцић, подсекретар за културу града Београда, драматург, председница одбора
Милена Тробозић Гарфилд, позоришни и филмски продуцент
Зденка Милановић,
маркетиншки стратег
Владан Ђурковић, редитељ
Јордан Цветановић, драмски аутор и драматург

Оснивач

grad beograd

Подршка

logos2023 nnn2

Продаја

Online продаја карата
bilet.teatarvuk.rs

ДИРЕКТНА ПРОДАЈА УЛАЗНИЦА
Билетарница Театра Вук
Булевар краља Александра 77а, Београд, Србија
Радно време: Пон-Суб 10-15ч

Све информације
о представама 
и програмима
biletarnica@teatarvuk.rs

060 / 24 24 860

КАО И НА БИЛЕТАРНИЦАМА НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА У БЕОГРАДУ И АТЕЉЕА 212 (за представе које се играју на матичним сценама)

ДЕЧИЈИ БЕЛЕФ у Ботаничкој башти и све представе из програма МЛАДИ БЕЛЕФ су бесплатне

У случају кише, све представе из Ботаничке баште играју се у Театру Вук.

Програм

program 3 1