уторак, 29 јун 2021 21:00

КОНЦЕРТ БЕОГРАДСКОГ ГУДАЧКОГ КВАРТЕТА

Уторак, 29. јун у 21:00

Калемегдан – Плато код Победника

Београдски гудачки квартет је својом успешном концертном ангажованошћу и широком медијском заступљеношћу ушао у ред водећих српских камерних ансамбала.

Квартет је наступао у свим већим градовима наше земље. Учествовао је на међународним фестивалима БЕЛЕФ, Калемегдански сутони и Јесен на Чукарициу Београду, Међународном фестивалу камерне музике у Нишу и Мокрањчевим данима у Неготину. Квартет је био и резиденцијални ансамбл Меморијала Исидор Бајић, 2010. године у Новом Саду.

Београдски гудачки квартет је значајно заступљен и на међународној сцени. У региону је наступао на фестивалу Јесенске музичке свечаности у Скопљу иБарском Лјетопису. Имао је неколико успешних турнеја у Италији и Немачкој, а 2005. године је гостовао у Вашингтону, у САД-у, по позиву асоцијације Орфелин а уз сарадњу са Министарством културе Србије.

Београдски гудачки квартет је остварио низ трајних снимака за Радио-телевизију Србије и издао је четири ЦД-а. Рад квартета је дуг низ година подржавао Секретаријат за културу Београда, на више пројеката, а квартет је сарађивао и са Центром за музику Коларчеве задужбине, Београдским кутурним центром, Југоконцертом, Мадленијанумом и бројним центрима за културу у Србији.

Репертоар Београдског гудачког квартета чине дела класичне литературе за гудачки квартет, али такође и савремене композиције, као и дела других музичких жанрова прилагођених квартетском извођењу.

Последњих неколико година Београдски гудачки квартет је посебно усмерен на извођење композиција српских аутора, како савремених, тако и дела из богате српске музичке баштине. У томе их подржава, кроз пројекте, СОКОЈ - савез музичких аутора Србије. Квартет је наступао и на Међународном фестивалу Трибина композитора, у Београду, 2019. године.

 

Чланови квартета су:

Невенка Татић и Владимир Васиљевић, виолине, Ивана Гладовић Ерчић, виола и Душан Стојановић, виолончело

 

 Невенка Татић је дипломирала виолину на ФМУ у Београду у класи професора Рајка Дојчиновића. Магистрирала је у класи професора Дејана Михаиловића на Академији Уметности НовиСад. Усавршавала се у Москви код професора Григорија Жислина.

Освојила је бројне награде на републичким и савезним такмичењима. Усавршаваласе на мајсторским курсевима ПавелаВерњикова и Варткеса Бојаџијана. Одржала је бројне солистичке реситалe са пијанистима Татјаном Шурев , Весном Пантовић, Јованком Ристић и Иваном Мелешом. Наступа у дуу са професором ФМУ у Београду Дејаном Стошићем. Концертмајстор је камерног оркестра Београдска симфонијета. Ради као професор виолине у Музичкој школи Др.Војислав Вучковић у Београду.

 

Владимир Васиљевић је дипломирао виолину 1992. године на Музичкој Академији у Прагу у класи професора Јиржија Томашека. Након студија наступао је као концерт-мајстор камерног оркестра „Комнениус“ и стални члан к.о. „Солисти ди Прага“ у Прагу.

По повратку у земљу, од 1995. године је запослен у школи м.ш. „Мокрањац“ у Београду. Од тада, упоредо са радом у школи,  ангажован је и као камерни музичар, стални члан камерних оркестара „Душан Сковран“, „Краљевски гудачи Светог Ђорђа“ са којима је наступао и као солиста, и многих других мањих камерних ансамбала (Трио „Аперто“, гост триа „Покрет“ итд.).Добитник је награде за педагошке резултате ЗМБШС.Председник је и један од оснивача „Удружења Мокрањац“.

 

Ивана Гладовић Ерчић је похађала Средњу музичку школу „ Исидор Бајић“ у Новом Саду, одсек- виолина, у класи проф. Нине Николов. Дипломирала на Академији Уметности у Новом Саду, одсек-  виола, у класи др.проф. Душице Половине. Добитник је Универзитетске дипломе Универзитета Нови Сад. Награђивана од стране ЕУРОБАНК-е за постигнутерезултате током студија. Стипендиста је Владе Републике Србије- Фонд за младе таленте. Сарађивала многим светским диригентима као члан Војвођанске Филхармоније, Београдске Филхармоније,Симфонијског оркестра РТС-а, Сарајевском Филхармонијом. Дугогодишњи члан Камерног оркестра „ Краљевски гудачи Св. Ђорђа“ са којим је остварила многобројне  турнеје по Немачкој, Француској, Аустрији на челу са нашим еминентним виолинистом  Крстић Сретеном. Активан је члан „Београдског гудачког квартета“ и гудачког триа „Чаробне жице“. Стално је запослена у Уметничком ансамблу Министарства Одбране „ Станислав Бинички“.

 

Душан Стојановић, виолончелиста, је дипломирао на Факултету музичких уметности у Београду. По завршетку студија похађа  мајсторску класу виолончела код професора Мајкла Флаксмана (САД) и као редован студент постдипломских студија код истог професора, стиче диплому Концертанта, на конзерваторијуму у Шафхаузену у Швајцарској.Усавршавао се на мајсторским курсевима код педагог Данијела Шафрана, Бориса Пергаменшикова и Фредерика Лодеона. Био је први челиста камерног оркестра Београдска Синфониета, са којим и даље повремено наступа, а од 2003.године је први челиста и солиста Краљевских гудача Св.Ђорђа. Са овим ансамблом је учествовао на више турнеја у иностранству и снимио је ЦД као солиста у делима М.Мареа и Ф.Купрена. 2013. године је издат и ЦД дискографске куће MASCOM у коме се појављује као солиста. Наступао је као солиста и са Симфонијским оркестром РТС-а и Симфонијским оркестром Уметничког ансамбла Станислав Бинички.У сарадњи са пијанисткињом Радмилом Стојановић издаје и два ЦД-а са композицијама за виолончело и клавир српских и француских композитора. Душан Стојановић је од 2001.године стално запослен као вођа деонице виолончела и соло-челиста Симфонијског оркестра РТС-а, а од 2018.године је и гостујући соло-виолончелиста оркестра опере Мадленијанума.

Белеф 2022.

Оснивач и покровитељ Београдског летњег фестивала:
Скупштина града Београда

 

Одбор 30. Београдског летњег фестивала – БЕЛЕФ 2022

Андреа Радуловић,  заменица председника Скупштине града Београда, председница одбора
Иван Карл, секретар за културу града Београда
Гордана Гонцић, подсекретар за културу града Београда
Милена Тробозић Гарфилд, позоришни, филмски, ТВ продуцент
Јордан Цветановић, драмски аутор и драматург

Оснивач

grad beograd

Подршка

logos2022

Продаја

Све информације о представама
и програмима

info@belef.rs

Програм

program2022