понедељак, 28 јун 2021 21:00

КОНЦЕРТ АНСАМБЛА КОЛО

Понедељак, 28. јун у 21:00

Калемегдан – Плато код Победника

Прошло је више од 73 године откада је Ансамбл народних игара и песама Србије КОЛО почео да чува, негује и шири нашу традицију. Током тих година свет се мењао око нас, али КОЛО је увек чувало оно што је највредније. И то ће наставити да ради.

Али и много тога другог. Ми нисмо никада били само покретни музеј наше културне баштине. Наша визија и наша мисија се стално развијају, мењају и обликују у зависности од потреба света у коме живимо.

Ми смо ту да бисмо спојили све то што се мења и све то што треба да остане исто. Ми смо веза између прошлости и будућности. Ми смо ту да будемо и чувар нашег наслеђа и ледоломац наше културе.

Наша историја је дуга али наша будућност ће бити још већа.

Записан је 1409. године у Београду, пре више од шесто година, у време сукоба са братом Вуком, данас се доживљава као песничко дело прве врсте, снажне експресивности. Вођен својим витешким погледима, државним интересима и својим моралним осећањем, Стефан је осетио потребу да овом песничком посланицом пружи руку мира својим противницима. Овде је Деспот проговорио не као државник и владалац, него као човек и песник.

„Слово љубве“ је једна врста меланхоличне дијалошке утопије, то је Стефанов одговор, као и одговор његовог времена, на зла овостраног живота. Ово дело је и молитва и химна и тугованка која над вртлозима патње уздиже светлосне слике спасења и славу љубави. То је поетски вапај за спасењем смисла од злобе и очајања.

Десет строфа у облику посланице са акростихом који садржи наслов песме, представљају десет делова представе у којима се обрађују различити мотиви, од лепоте, придоде, усхићења, љубави и разумевања, до позива за мир и помирење и жеље за успостављањем нормалних људских односа.

 

Медије

Белеф 2022.

Оснивач и покровитељ Београдског летњег фестивала:
Скупштина града Београда

 

Одбор 30. Београдског летњег фестивала – БЕЛЕФ 2022

Андреа Радуловић,  заменица председника Скупштине града Београда, председница одбора
Иван Карл, секретар за културу града Београда
Гордана Гонцић, подсекретар за културу града Београда
Милена Тробозић Гарфилд, позоришни, филмски, ТВ продуцент
Јордан Цветановић, драмски аутор и драматург

Оснивач

grad beograd

Подршка

logos2022

Продаја

Све информације о представама
и програмима

info@belef.rs

Програм

program2022