понедељак, 12 јул 2021 20:00

СЛОВО ЉУБАВИ


Концепт и кореографија: Светозар Крстић и Ана Крстић

Композитор: Иван Илић

Сценограф: Милан Миладиновић

Костимограф: Мина Миладиновић

 

Плесна представа „Слово љубави“, настала је у сарадњи ансамбла „Уна Сага Сербика“ и Театра Вук. Не занемарујући традицију додајући модерне покрете,, ансамбл Уна Сага Сербика на савремени начин оживљава лепоту сценске уметности Србије и Балкана.

Представа „Слово љубави“, кроз музику, поезију и игру настала је по мотивима најпознатијег књижевног дела Стефана Лазаревића, „Слово љубве“, која као позадину има драматичну историјску реалност свога времена. Стављајући је у савремени контекст и критичку раван, ова универзална поетска прича и химна лепоти, љубави и хуманистичким стремљењима, не упућује само поруку мира, већ говори о лепоти из које се рађа љубав, а где има љубави биће и људског разумевања.

Записан је 1409. године у Београду, пре више од шесто година, у време сукоба са братом Вуком, данас се доживљава као песничко дело прве врсте, снажне експресивности. Вођен својим витешким погледима, државним интересима и својим моралним осећањем, Стефан је осетио потребу да овом песничком посланицом пружи руку мира својим противницима. Овде је Деспот проговорио не као државник и владалац, него као човек и песник.

„Слово љубве“ је једна врста меланхоличне дијалошке утопије, то је Стефанов одговор, као и одговор његовог времена, на зла овостраног живота. Ово дело је и молитва и химна и тугованка која над вртлозима патње уздиже светлосне слике спасења и славу љубави. То је поетски вапај за спасењем смисла од злобе и очајања.

Десет строфа у облику посланице са акростихом који садржи наслов песме, представљају десет делова представе у којима се обрађују различити мотиви, од лепоте, придоде, усхићења, љубави и разумевања, до позива за мир и помирење и жеље за успостављањем нормалних људских односа.

Белеф 2022.

Оснивач и покровитељ Београдског летњег фестивала:
Скупштина града Београда

 

Одбор 30. Београдског летњег фестивала – БЕЛЕФ 2022

Андреа Радуловић,  заменица председника Скупштине града Београда, председница одбора
Иван Карл, секретар за културу града Београда
Гордана Гонцић, подсекретар за културу града Београда
Милена Тробозић Гарфилд, позоришни, филмски, ТВ продуцент
Јордан Цветановић, драмски аутор и драматург

Оснивач

grad beograd

Подршка

logos2022

Продаја

Све информације о представама
и програмима

info@belef.rs

Програм

program2022