четвртак, 08 јул 2021 21:00

МОЈ МУЖ

Четвртак, 8. јул у 21:00

Калемегдан – Плато код Победника

Румена Бужаровска

МОЈ МУЖ

 

Режија: ЈОВАНА ТОМИЋ

Превод: Ирена Шантевска  

Драматург: Димитрије Kоканов                  

Kостимограф: Маја Мирковић        

Kомпозитор: Лука Мејџор               

Сценски говор: Љиљана Мркић Поповић 

 

Играју:

ЈОВАНА БЕЛОВИЋ

САЊА МАРKОВИЋ

 

Инспицијент: Марко Ајваз                                                              

Организатор: Милица Мацура                   

Мајстор светла: Синиша Чупић

Реализатор звука: Душан Филимоновић

Премијера:18. априла 2021. године

на Сцени Студио ЈДП

 

ЈОВАНА ТОМИЋ – О МУЖЕВИМА И ЖЕНАМА

Румена Бужаровска у збирци прича „Мој муж” креира портрете различитих жена, а тачка њиховог спајања је околност да су мужеви централни фокус њиховог живота и делања. Румена се, стварајући ликове својих јунакиња, храбро, безобразно и духовито поиграва са свим општим местима локалног контекста, прецизно формирајући иконографију патријархата у ком смо сви заробљени. Динамика односа је увек иста – мушкарац је на пиједесталу, док жена у сивој зони постојања реализује своје циљеве и потребе без нарушавања или угрожавања мушке позиције моћи. Румена овај шири контекст који детерминише односе, поступке и догађаје ликова не преиспитује нити памфлетски критикује. Она протестује против патријархата јер каже – патријархат је наша реалност, и биће, још дуго времена. У таквом друштвено-политичком оквиру, где ни мушкарцима није добро, она нам прича приче о женама које сви знамо, које су наше најближе окружење, а неретко смо то и ми саме.

Драматизација је подразумевала одабир и адаптацију пет прича („Прељубник”, „Отац”, „Лиле”, „Осми март” и „Супа”), кроз које смо желели да сузимо фокус и усмеримо наратив на однос међу самим женама – другарицама, комшиницама, мајкама и ћеркама. Муж, односно мушкарац, није присутан на сцени, али је фокус и централна фигура сваког догађаја. У форми исповести, жене и даље проблематизују свој однос са партнерима, али траже и подршку, солидарност, помоћ и ослонац у другим женама. Представа “„Мој муж” проблематизује динамику односа жена у патријархалном устројству; оне су различитих година, порекла, долазе из различитих културних и социјалних миљеа, али су све до једне заробљене у позицији друштвеног другог. У петој, последњој причи успостављена динамика се разбија, правила се редефинишу, јер јунакиње тежиште пребацују са мушкарца, мужа, на себе и другу поред себе (…)

Kроз интимне исповести јунакиња прича Румене Бужаровске, смештањем истих унутар интимног сценског простора, третирали смо феномен приватног и личног, нечујног или недовољно чујног искуства жена, што је у тренутном друштвеном контексту табу.

Белеф 2022.

Оснивач и покровитељ Београдског летњег фестивала:
Скупштина града Београда

 

Одбор 30. Београдског летњег фестивала – БЕЛЕФ 2022

Андреа Радуловић,  заменица председника Скупштине града Београда, председница одбора
Иван Карл, секретар за културу града Београда
Гордана Гонцић, подсекретар за културу града Београда
Милена Тробозић Гарфилд, позоришни, филмски, ТВ продуцент
Јордан Цветановић, драмски аутор и драматург

Оснивач

grad beograd

Подршка

logos2022

Продаја

Све информације о представама
и програмима

info@belef.rs

Програм

program2022