ЦЕБЕФ - партнер у пројекту #synergy на конкурсу ЕУ

 

Центар београдских фестивала – ЦЕБЕФ, један је од учесника-партнера у пројекту #synergy, који је подржан износом 410.930 € на конкурсу ЕУ за пројекте сарадње на Западном Балкану (у оквиру програма Креативна Европа). Пројекат #synergy (изговор: „шарп синерџи“) окупља неке од највећих фестивала уметничке музике у региону, на челу са КоторАрт Дон Бранковим данима музике, као иницијатором и координатором пројекта. Поред Београдског летњег фестивала – БЕЛЕФ-а и Београдских музичких свечаности – БЕМУС-а, чији је извршни продуцент ЦЕБЕФ, партнери у пројекту су још и Фестивал Љубљана, Дубровачке летње игре, организација Vox Baroque из Тиране и Удружење Фредерик Шопен из Приштине.

Од преко 300 пријављених пројеката, одабрано је само 13, при чему је #synergy једини подржани пројекат који је посвећен савременој уметничкој музици и извођаштву. У припреми апликације учествовале су уреднице програма уметничке музике у ЦЕБЕФ-у, мр Јелена Јанковић-Бегуш и Милица Кадић.

Назив пројекта #synergy представља језичку игру, будући да се на енглеском језику знак „#“ (односно, „повисилица“ у музичкој терминологији), зове „sharp” („оштро“), а то указује на потребу да се „изоштре“ постојеће вештине и праксе у области продукције музичких фестивала у региону Западног Балкана, како би могли да наставе да шире своју друштвену мисију и после пандемије вируса Ковид 19. Истовремено, постоји и потреба за синергијом, тј. здруженим деловањем промотера уметничке музике на овим просторима, и даље оптерећеним тешким политичким несугласицама. Музика као „универзални језик“, поседује снагу да премошћује границе и да промовише вредности толеранције и сарадње у заједничкој креацији, што јој даје изузетан значај у данашњем тренутку.

Циљеви овог пројекта су: усавршавање и повезивање професионалаца у домену продукције фестивала уметничке музике, затим подстицање компоновања нових дела уметничке музике, као и повезивање и сарадња младих музичара, композитора и организација које се баве уметничком музиком у земљама Западног Балкана.

Током три године трајања пројекта, планирано је организовање шест семинара за професионалце у култури, 12 резиденција за 12 композитора на којима ће настати 12 нових дела инспирисаних културном баштином региона, али и читаве Европе. У пројекту ће учествовати више од 50 младих музичара-извођача и менаџера у култури. Велико финале пројекта чини фестивалска турнеја, која ће композиторе, новонастале композиције и младе музичаре представити на фестивалима – учесницима у пројекту, широм Западног Балкана.

Белеф 2022.

Оснивач и покровитељ Београдског летњег фестивала:
Скупштина града Београда

 

Одбор 30. Београдског летњег фестивала – БЕЛЕФ 2022

Андреа Радуловић,  заменица председника Скупштине града Београда, председница одбора
Иван Карл, секретар за културу града Београда
Гордана Гонцић, подсекретар за културу града Београда
Милена Тробозић Гарфилд, позоришни, филмски, ТВ продуцент
Јордан Цветановић, драмски аутор и драматург

Оснивач

grad beograd

Подршка

logos2022

Продаја

Све информације о представама
и програмима

info@belef.rs

Програм

program2022