ЦЕБЕФ - партнер у пројекту #synergy на конкурсу ЕУ

 

Центар београдских фестивала – ЦЕБЕФ, један је од учесника-партнера у пројекту #synergy, који је подржан износом 410.930 € на конкурсу ЕУ за пројекте сарадње на Западном Балкану (у оквиру програма Креативна Европа). Пројекат #synergy (изговор: „шарп синерџи“) окупља неке од највећих фестивала уметничке музике у региону, на челу са КоторАрт Дон Бранковим данима музике, као иницијатором и координатором пројекта. Поред Београдског летњег фестивала – БЕЛЕФ-а и Београдских музичких свечаности – БЕМУС-а, чији је извршни продуцент ЦЕБЕФ, партнери у пројекту су још и Фестивал Љубљана, Дубровачке летње игре, организација Vox Baroque из Тиране и Удружење Фредерик Шопен из Приштине.

Од преко 300 пријављених пројеката, одабрано је само 13, при чему је #synergy једини подржани пројекат који је посвећен савременој уметничкој музици и извођаштву. У припреми апликације учествовале су уреднице програма уметничке музике у ЦЕБЕФ-у, мр Јелена Јанковић-Бегуш и Милица Кадић.

Назив пројекта #synergy представља језичку игру, будући да се на енглеском језику знак „#“ (односно, „повисилица“ у музичкој терминологији), зове „sharp” („оштро“), а то указује на потребу да се „изоштре“ постојеће вештине и праксе у области продукције музичких фестивала у региону Западног Балкана, како би могли да наставе да шире своју друштвену мисију и после пандемије вируса Ковид 19. Истовремено, постоји и потреба за синергијом, тј. здруженим деловањем промотера уметничке музике на овим просторима, и даље оптерећеним тешким политичким несугласицама. Музика као „универзални језик“, поседује снагу да премошћује границе и да промовише вредности толеранције и сарадње у заједничкој креацији, што јој даје изузетан значај у данашњем тренутку.

Циљеви овог пројекта су: усавршавање и повезивање професионалаца у домену продукције фестивала уметничке музике, затим подстицање компоновања нових дела уметничке музике, као и повезивање и сарадња младих музичара, композитора и организација које се баве уметничком музиком у земљама Западног Балкана.

Током три године трајања пројекта, планирано је организовање шест семинара за професионалце у култури, 12 резиденција за 12 композитора на којима ће настати 12 нових дела инспирисаних културном баштином региона, али и читаве Европе. У пројекту ће учествовати више од 50 младих музичара-извођача и менаџера у култури. Велико финале пројекта чини фестивалска турнеја, која ће композиторе, новонастале композиције и младе музичаре представити на фестивалима – учесницима у пројекту, широм Западног Балкана.

Белеф 2023.

Оснивач и покровитељ Београдског летњег фестивала:
Скупштина града Београда

 

Одбор 31. Београдског летњег фестивала – БЕЛЕФ 2023

Гордана Гонцић, подсекретар за културу града Београда, драматург, председница одбора
Милена Тробозић Гарфилд, позоришни и филмски продуцент
Зденка Милановић,
маркетиншки стратег
Владан Ђурковић, редитељ
Јордан Цветановић, драмски аутор и драматург

Оснивач

grad beograd

Подршка

logos2023 nnn2

Продаја

Online продаја карата
bilet.teatarvuk.rs

ДИРЕКТНА ПРОДАЈА УЛАЗНИЦА
Билетарница Театра Вук
Булевар краља Александра 77а, Београд, Србија
Радно време: Пон-Суб 10-15ч

Све информације
о представама 
и програмима
biletarnica@teatarvuk.rs

060 / 24 24 860

КАО И НА БИЛЕТАРНИЦАМА НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА У БЕОГРАДУ И АТЕЉЕА 212 (за представе које се играју на матичним сценама)

ДЕЧИЈИ БЕЛЕФ у Ботаничкој башти и све представе из програма МЛАДИ БЕЛЕФ су бесплатне

У случају кише, све представе из Ботаничке баште играју се у Театру Вук.

Програм

program 3 1