Свечано отворен 28. БЕЛЕФ

Синоћ, 21. јуна, је је свечано отворен 28. Београдски летњи фестивал - БЕЛЕФ. На отварању се присутнима у публици обратио уметнички директор фестивала Александар Саша Илић и уз изразе захвалности организатору фестивала ЦЕБЕФ-у, директору Дамиру Хандановићу, Граду Београду, Министарству културе Републике Србије, прогласио фестивал отвореним.
"Шездесет је цифра која се изражава једначином са три непознате то су 17 дана, 20 програма, изведена 23 пута. Када се ови бројеви саберу добијете 60 - довољно да нам доЛЕТИте на овогодишњи Београдски летњи фестивал"

Након његовог обраћања премијерно је одиграна представа "АНТИГОНА - 2000 година касније", у режији Ленке Удовички, а у извођењу казалишта Улyссес, продукција МЕСС из Сарајева. Представу у којој једну од главних улога - лик Креонта, тумачи доајен глумишта Раде Шербеџија, који је после 27 година наступио пред београдском позоришном публиком, публика је наградила дугим аплаузом и овацијама. Представа сценски испитује митску причу из Софокловог комада, истовремено се бавећи интерпретацијом мита, уз документаристичке драматуршке интервенције које отварају простор дискусије.

Антигона - 2000 година касније ће имати репризу у суботу 22. јуна

Као увод у свечани почетак фестивала, у Француском институту је отворена изложба фотографија под називом "Behind the selfie" вишеструко награђиваног фотографа Кристијана Антоловића.

 

Белеф 2022.

Оснивач и покровитељ Београдског летњег фестивала:
Скупштина града Београда

 

Одбор 30. Београдског летњег фестивала – БЕЛЕФ 2022

Андреа Радуловић,  заменица председника Скупштине града Београда, председница одбора
Иван Карл, секретар за културу града Београда
Гордана Гонцић, подсекретар за културу града Београда
Милена Тробозић Гарфилд, позоришни, филмски, ТВ продуцент
Јордан Цветановић, драмски аутор и драматург

Оснивач

grad beograd

Подршка

logos2022

Продаја

Све информације о представама
и програмима

info@belef.rs

Програм

program2022