Oдржана Конференција за новинаре уочи почетка 28. БЕЛЕФ-а

БЕОГРАД, (Танјуг) 19. јуна - Отварање овогодишњег 28. фестивала БЕЛЕФ обележиће представа "Антигона - 2000 година касније", 21. јуна у Хангару Луке Београд, у извођењу позоришта Улисес у којој једну од главних улога тумачи славни глумац Раде Шербеџија, који после 27 година наступа пред београдском позоришном публиком, најавили су организатори на конференцији за медије у београдском хотелу Crown Plaza

У првом делу конференције присутнима су се обратили директор ЦЕБЕФ-а Дамир Хандановић, уметнички директор фестивала Александар Саша Илић, затим Иван Илић, аутор мјузикла Пећина који ће имати премијеру на БЕЛЕФ-у у Установи културе Вук Караџић, креаторка перформанса Блади Мери Мерав Даган, као и популарни јутјубер Богдан Илић – познатији као Бака Прасе.

Гости конференције у другом делу су били Раде Шербеџија и његова супруга Ленка Удовички која је режирала представу "Антигона - 2000 година касније", као и део глумачког тима, Маја Изетбеговић која тимачи лик Антигоне, Катарина Бистровић Дарваш и Ермин Браво.
Ленка Удовички је напоменула да позориште Улисес трећи пут долази у Београд.
"Прво смо били овде пре десетак година на Битефу са Крлежином "Пијаном ноћи", онда са Брехтовим комадом "Цабарет Брецхт - Задрживи успон Артура Уија" и ето нас сада у Београду са "Антигоном". Београд је одувек био мој град и драго ми је што ће публика видети митску причу која је у овом тренутку више него актуелна" казала је Удовички и нагласила да је тешко радити "Грке", јер је увек изнова затекне како је у античко време било јасно који су проблеми цивилизације једном за свагда.
"Грчка је поставила темеља наше цивилизације и тамо је настао театар у форми у којој и данас постоји. У том тетару су се постављала питања о људској природи и правцу кретања људске заједнице" казала је Удовички и нагласила да је у доба процвата демократије жена обесправљена и у први план су дошли мушки принципи моћи и освајања.
"У том контексту је јако важно враћати се Грцима јер је "Антигона" комад који се бави сударом правде и права. Старији закони кажу да смо ми сви као људски род једна фамилија и тако би требало да се односимо једни према другима, а не да бројимо хероје и издајнике. Данас се питамо ко је Антигона, која по Софоклу жели да покопа свог брата који је проглашен издајником. То је девојка која не зна где јој је брат. Њен брат лежи у некој од масовних гробница које су свуда око нас" казала је Удовички.
Раде Шербеџија је казао да никада није био гост у Београду.
"Живео сам овде 1990, 1991 и 1992. године. Оженио сам се и било ми је удобно. Моји родитељи су живели и умрли овде. Отац ми је умро овде у 104. години. Овде долазим да играм тенис са својим пријатељима. Заказујем концерте како би задржао интеракцију са својом публиком. Нисам играо 27 година у позоришту у Београду и веома се радујем отварању Белефа" казао је Шербеџија и додао да је представа "Мајка храброст" последња коју је играо у Београду заједно са Љубом Тадићем у позоришној трупи "ППП" "Приватно Предузеће за Позоришне послове"
"Мира Карановић је играла "Мајку храброст" казао је Шербеџија и нагласио да је позориште Улисес основао са супругом на малим Брионима на аустроугарској тврђави.
"Тамо осим лепоте природе и тишине нема ничега. Шта ћете више за позоришни чин. Одувек смо желели да наш тетатар буде интернационални и код нас су долазили Ванеса Редгрејв, Небојша Готовац. Мира Фурлан, Аманда Пламер...Било би лепо да нас посетите тамо и видите шта радимо. Да заједно градимо мостове измедју људи из свих крајева света" казао је Шербеџија и додао да очекује да ће ускоро у Београду позориште Улиссес имати сталну сцену за извођење представа.
На дан отварања фестивала у Француском културном центру од 19 сати биће представљена изложба фотографа Кристијана Антоловића из Ирске, добитника бројних награда, док ће на свечаном затварању 7. јула наступити Марко Хатлак бенд са специјалним гостом, Влатком Стефановским.
Уметнчки директор БЕЛЕФ-а Александар Саша Илић је рекао да тај фестивал ове године траје краће, али да то не значи да није припремљен широк спектар програма.
У музичком делу програма фестивала биће одржан концерт једног од најквалитетнијих Квин трибјут бендова – Queen Symphony show, преподневни концерт композиторке Вере Миланковић у извођењу хора Дечјег културног центра, концерт Wалонорцхестер из Беча, концерт популарних Мостар Севдах реунион, концерт састава Олд Хат Орцхестра са солистима Драгољубом Бајићем, Љубицом Вранеш и Маријом Јелић, као и наступ виолинисте Илије Маринковића.
Осим позоришних представа, посетиоци фестивала имаће прилику да виде уметнички перформанс „Светлосни кодови“ у извођењу театра Мимарт који ће ове године представљати Србију у Пловдиву.
Перформанс француских уметника, са називом Хепи Маниф - весела плесна променада биће изведена на Калемегданском и Ташмајданском парку.
На фестивалу ће бити изведен и перформанс израелске уметнице Мерав Дага

 

Белеф 2023.

Оснивач и покровитељ Београдског летњег фестивала:
Скупштина града Београда

 

Одбор 31. Београдског летњег фестивала – БЕЛЕФ 2023

Гордана Гонцић, подсекретар за културу града Београда, драматург, председница одбора
Милена Тробозић Гарфилд, позоришни и филмски продуцент
Зденка Милановић,
маркетиншки стратег
Владан Ђурковић, редитељ
Јордан Цветановић, драмски аутор и драматург

Оснивач

grad beograd

Подршка

logos2023 nnn2

Продаја

Online продаја карата
bilet.teatarvuk.rs

ДИРЕКТНА ПРОДАЈА УЛАЗНИЦА
Билетарница Театра Вук
Булевар краља Александра 77а, Београд, Србија
Радно време: Пон-Суб 10-15ч

Све информације
о представама 
и програмима
biletarnica@teatarvuk.rs

060 / 24 24 860

КАО И НА БИЛЕТАРНИЦАМА НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА У БЕОГРАДУ И АТЕЉЕА 212 (за представе које се играју на матичним сценама)

ДЕЧИЈИ БЕЛЕФ у Ботаничкој башти и све представе из програма МЛАДИ БЕЛЕФ су бесплатне

У случају кише, све представе из Ботаничке баште играју се у Театру Вук.

Програм

program 3 1