29. БЕЛЕФ

Београдска летња сцена

27. јуни - 10. јули 2021. године

Овогодишње издање Београдског летњег фестивала, наслања се на искуство Београдске летње сцене 2020. године са идејом да публици омогући премијерна извођења нових позоришних, играчких и музичких представа и концерата, обједињених у оквиру концепта: београдске премијере, нове представе, нови аутори, нови почетак, који би дао ексклузивитет извођењима у оквиру Белефа у сарадњи са градским институцијама културе, Универзитетом уметности и уметничким академијама. „Нови почетак“, то је основни концепт и слоган 29. БЕЛЕФ-а.

Сезона за нама, коју је дефинитивно обележила пандемија,  сигурно је променила и наше поимање позоришта и културних садржаја и живота уопште. Кроз, сада више од годину дана, у којима смо имали и ванредно стање, закључавање, затварање врата наших установа културе, до пребацивања на дигиталне платформе, покушаја играња у отвореним просторима, у новој сезони, која још увек траје, успели смо да живимо и радимо упркос страшним и до сада, нашим генерацијама, непознатим околностима вируса који је око нас. Да сачувамо наше културне ресурсе, пре свега наше људе, наше уметнике и нашу публику. Извођачке уметности су сигурно највеће жртве ове пандемије када говоримо о култури. Па ипак, без обзира на многобројна отказивања услед болести, без обзира на смањен репероар, позоришта код нас, за разлику од већине земаља, нису нису престајала да раде и стварају и промишљају нове и нове представе. Зато смо желели да овогодишњи БЕЛЕФ буде у највећој мери посвећен њима, нашим позориштима, позоришним ствараоцима и наравно нашој публици.

Ми верујемо да дани и месеци који су пред нама доносе олакшање и попуштање епидемиолошких мера, па је зато и велика пажња унутар организације самог фестивала посвећена управо обезбеђивању безбедних услова како за нашу публику, тако и за све извођаче. Планирано је да почнемо 27. јуна и да фестивал траје до краја августа. Главни, позоришни програм трајаће до половине јула, а затим нас очекују многобројни концерти и музички догађаји.

Желели смо да БЕЛЕФ, пре свега позориште на Белефу, вратимо на Калемегдан, на место где смо у годинама за нама имали прилике да гледамо изузетне представе, али ћемо изводити програме и на другим отвореним сценама и локацијама у граду. А неки наши програми ће се одвијати и унутар самих позоришта на матичним сценама.

Заједно са позориштима изабрали смо представе и програме који су на неки начин обележили годину за нама, представе које због пандемије нисмо могли да видимо, које нису могле да се играју, нове представе, али и премијере.

То је уобичајени концепт већине фестивала, који прављењем специјалних премијерних приказивања током фестивалских дана, омогућавају веће присуство публике. Истовремено на овај начин БЕЛЕФ постаје својеврсна премијерна платформа за промовисање, приказивање и продукцију кулутурних садржаја који, захваљујући фестивалској концентрацији публике, обезбеђују већи интерес у даљем животу ових догађаја

Отворени простори игре, отворене сцене омогућавају спровођење свих епидемиолошких мера, пре свега дистанце у публици и између сцене и гледалишта, али свакако ћемо пратити сва упутства кризног штаба. А гледаћемо и у небо, надајући се лепом, летњем времену без кише...

На неки начин оваквом концепцијом фестивала, Београд ће кроз БЕЛЕФ обезбедити продужену летњу културну сезону својој публици, која ће тако имати могућност да присуствује премијерним извођењима и током лета, а допринеће и веома важној понуди у културном туризму града.

Одбор 29. Београдског летњег фестивала БЕЛЕФ

Белеф 2021.

Оснивач и покровитељ Београдског летњег фестивала:
Скупштина града Београда

 

Одбор 29. Београдског летњег фестивала – БЕЛЕФ 2021

Андреа Радуловић,  заменица председника Скупштине града Београда, председница одбора
Иван Карл, секретар за културу града Београда
Гордана Гонцић, подсекретар за културу града Београда
Милена Тробозић Гарфилд, позоришни, филмски, ТВ продуцент
Јордан Цветановић, драмски аутор и драматург

Оснивач

grad beograd

Подршка

erste

 

Продаја

Све информације о представама
и програмима

info@belef.rs

Програм

bln program

bls program