30. БЕОГРАДСКИ ЛЕТЊИ ФЕСТИВАЛ – БЕЛЕФ 2022

„ЖЕЛИМ МАГИЈУ!“

Београдски летњи фестивал БЕЛЕФ, стална манифестација од значаја за културу града Београда, која је настала 1992. године, ове године обележава значајан јубилеј – 30 година постојања. Зато је овај јубиларни 30. БЕЛЕФ осмишљен са идејом да публици омогући нова, најзначајнија и премијерна извођења позоришних, играчких и музичких представа, концерата, књижевних представљања обједињених у оквиру концепта: београдске премијере, нове представе, нови аутори, нови доживљаји, који би дали ексклузивитет сценским извођењима у оквиру Белефа у сарадњи са градским и републичким институцијама културе, Универзитетом уметности и уметничким академијама и независном сценом.

 

Желели смо да БЕЛЕФ, пре свега позориште на Белефу по први пут организујемо у Ботаничкој башти „Јевремовац“, на јединственом, посебном месту, првој и јединој ботаничкој башти у Србији која је у исто време и споменик природе и споменик културе. Такође, програми ће се одвијати и на Тргу републике и на сценама позоришта.

 

ЖЕЛИМ МАГИЈУ! – чувена реплика из комада Тенеси Вилијамса „Трамвај звани жеља“, једне од шест премијера на овогодишњем, јубиларном  БЕЛЕФ-у, је основно креативно полазиште и слоган 30. Београдског летњег фестивала који комуницира и сам јубилеј у славу уметности, али и програмски концепт фестивала замишљен као избор најзначајнијих позоришних остварења у протеклој години које доносе нова искуства и нове доживљаје и нову магију позоришта.

 

Поред главног позоришног програма, осмислили смо сцену за младе – МЛАДИ БЕЛЕФ – где ће се фестивалској публици приказати годишњи испити, дипломски и мастер радови студената Уметничких академија. Имаћемо прилику да први пут на сцени видимо младе глумце, редитеље, певаче и музичаре. Такође, постојаће и сцена за децу – ДЕЧИЈИ БЕЛЕФ, у оквиру које ће наша позоришта за децу приказивати представе, као и различити пратећи програми, као и пратеће програме који ће отворити врата наших најзначајнијих установа културе.

 

Заједничком сарадњом фестивала, градских установа културе и позоришта, БЕЛЕФ жели да обезбеди услове за даље извођење премијерних поставки током редовне сезоне када је то могуће. Истовремено на овај начин БЕЛЕФ постаје својеврсна премијерна платформа за промовисање, приказивање и продукцију кулутурних садржаја који, захваљујући фестивалској концентрацији публике, ствара већи интерес у даљем животу ових догађаја. Оваквом концепцијом БЕЛЕФ наставља да обезбеђује продужену летњу културну сезону својој публици, која има могућност да присуствује премијерним извођењима и током лета, а и доприноси веома важној понуди у културном туризму града.

Белеф 2022.

Оснивач и покровитељ Београдског летњег фестивала:
Скупштина града Београда

 

Одбор 30. Београдског летњег фестивала – БЕЛЕФ 2022

Андреа Радуловић,  заменица председника Скупштине града Београда, председница одбора
Иван Карл, секретар за културу града Београда
Гордана Гонцић, подсекретар за културу града Београда
Милена Тробозић Гарфилд, позоришни, филмски, ТВ продуцент
Јордан Цветановић, драмски аутор и драматург

Оснивач

grad beograd

Подршка

logos2022

Продаја

Све информације о представама
и програмима

info@belef.rs

Програм

program2022