31. Београдски летњи фестивал БЕЛЕФ 2023.

23.06 – 07.07.2023.

Београдски летњи фестивал БЕЛЕФ, стална манифестација од значаја за културу града Београда, настао је 1992. године, са идејом да публици омогући премијерна извођења позоришних, играчких и музичких представа, концерата, разговора, обједињених у оквиру концепта: београдске премијере, нови аутори, нови доживљаји. У сарадњи са градским и републичким институцијама културе, Универзитетом уметности, уметничким академијама и независном сценом БЕЛЕФ пружа свима и публици и уметницима и граду Београду могућност продужења позоришне сезоне у летњим месецима. И ове године позоришне представе и програми фестивала одржаваће се у  Ботаничкој башти „Јевремовац“, првој и јединој ботаничкој башти у Србији која је  споменик и природе и културе. Поред Ботаничке баште програми ће се одвијати и на сценама градских позоришта и у просторима градских установа културе.

 

31. Београдски летњи фестивал осмишљен је као живи дијалог  гледалаца, извођача и учесника програма кроз избор представа и сусрете с ауторима. Ове године у оквиру БЕЛЕФ-а развијаће се и нови програми:

Разговори са значајним гостима фестивала, ауторима, теоретичарима културе и медија, уметницима. Ови разговори бавиће се новим феноменима пре свега културе и уметности и омогућиће публици да u direktnom susretu razmene своје доживљаје и своја искуства са ауторима представа и програма.

ПодТекст – сценска читања нових драма младих драмских писаца у извиђењу и поставци глумаца и редитеља njihove generacija Овај програм је осмишљен у сарадњи са катедром драматургије ФДУ у Београду. Програми и разговори са ауторима ће се снимати и емитовати у виду  Белеф подкаста.

 

У  периоду од 23. јуна до 6. јула биће изведено чак 7 позоришних премијера! У главном програму БЕЛЕФ-а имаћемо прилику да први пут у Београду видимо 4 гостујуће представе (београдске премијере), два концерта, традиционално један џез концерт и концерт класичне музике, у заједничком наступу Два квартета: Београдског гудачког квартета и гостујућег гудачког квартета са Kипра који ће заједно извести премијерно обраду Мокрањчевих Руковети.

Настојећи да одржи и свој интернационални сегмент БЕЛЕФ ће ове године, поред музичких гостију угостити и две предстве из Хрватске, једну из Босне и Херцеговине и једну из Француске.

 

Главни програм ће бити употпуњен пратећим дешавањима:

 Млади Белеф – избор годишњих испита, дипломских и мастер радова студената свих извођачких Уметничких академија.

 Дечији Белеф – представе наших позоришта за децу праћене стручним вођењима за децу кроз Ботаничку башту „Јевремовац“.

 Ноћ Легата – који се организује у сарадњи са Музејом града Београда отвориће врата и организовати вођења кроз неке од од најзнацајнијих музејских  простора Београда

 

Оваквом концепцијом и својим програмима БЕЛЕФ наставља да обезбеђује продужену летњу културну сезону својој публици, која има могућност да присуствује премијерним извођењима и гостовањима и током лета, а и доприноси веома важној понуди у културном туризму града Beograda.

Одбор 31. Београдског летњег фестивала БЕЛЕФ

Белеф 2023.

Оснивач и покровитељ Београдског летњег фестивала:
Скупштина града Београда

 

Одбор 31. Београдског летњег фестивала – БЕЛЕФ 2023

Гордана Гонцић, подсекретар за културу града Београда, драматург, председница одбора
Милена Тробозић Гарфилд, позоришни и филмски продуцент
Зденка Милановић,
маркетиншки стратег
Владан Ђурковић, редитељ
Јордан Цветановић, драмски аутор и драматург

Оснивач

grad beograd

Подршка

logos2023 nnn2

Продаја

Online продаја карата
bilet.teatarvuk.rs

ДИРЕКТНА ПРОДАЈА УЛАЗНИЦА
Билетарница Театра Вук
Булевар краља Александра 77а, Београд, Србија
Радно време: Пон-Суб 10-15ч

Све информације
о представама 
и програмима
biletarnica@teatarvuk.rs

060 / 24 24 860

КАО И НА БИЛЕТАРНИЦАМА НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА У БЕОГРАДУ И АТЕЉЕА 212 (за представе које се играју на матичним сценама)

ДЕЧИЈИ БЕЛЕФ у Ботаничкој башти и све представе из програма МЛАДИ БЕЛЕФ су бесплатне

У случају кише, све представе из Ботаничке баште играју се у Театру Вук.

Програм

program 3 1