facebook 20  instagram 20

АКУДУНС „Соња Маринковић“

ОРКЕСТАР ХАРМОНИКА АКАДЕМСКОГ КУЛТУРНО-УМЕТНИЧКОГ ДРУШТВА УНИВЕРЗИТЕТА У НОВОМ САДУ „СОЊА МАРИНКОВИЋ“
Диригент: ГОРАН ПЕНИЋ

Јоханес Брамс: Мађарска игра бр. 1 у ге-молу (ар. Горан Пенић)
Стеван Дивјаковић: Увертира
Модест Мусоргски: Слике са изложбе (ар. Горан Пенић)
Артуро Маркез: Игра бр. 2 (ар. Горан Пенић)

бесплатан улаз

У случају кише: Велика сала Коларчеве задужбине

Оркестар хармоника АКУДУНС „Соња Маринковић“ основан је 1951. године. Услед популарности хармонике као „инструмента из народа“, рађа се потреба и идеја да се оформи један овакав састав, који убрзо заузима значајно место у културном животу Новог Сада и шире. Његов први уметнички вођа била је Маргита Барачков, један од пионира у борби за концертну еманципацију хармонике на простору бивше Југославије. У почетку је овај ансамбл бројао мали број чланова и наступао под именом „Комарац“, а на његовом репертоару налазиле су се популарне мелодије и народне песме. Касније, са растом ансамбла, у репертоар се укључују и транскрипције дела познатих класичних композитора. Тада диригентску палицу преузима четрнаестогодишња Милана Барачков Маленица, која ће овај ансамбл водити више од 40 година и са којим ће освојити највиша признања у земљи.
Од 1957. године оркестар почиње да стиче признања и на европском тлу и осваја златна одличја на такмичењима у Палерму (1959), Луцерну (1962), Евијану (1969), Лиону (1977), Женева (1980), Тарћенту (1984), Кастелфидарду (1994)...
На репертоару оркестра су дела различитих епоха и стилова, оригинално писана или аранжирана за овај састав (композиције Баха, Моцарта, Брамса, Штрауса, Чајковског, Корсакова, Равела, Листа, Бернштајна, Хинастере итд). За овај састав писали су еминентни композитори међу којима су Карл Кромбхолц, Рудолф Бручи, Петар Озгијан, Бруно Бјелински, Иван Ковач, а касније и Славко Шуклар, Стеван Дивјаковић, Волфганг Рус Плец (Wolfgang Russ-Ploetz) и други.
Једна неуобичајена карактеристика и традиција која се задржала све до данас је да чланови читаве концерте свирају напамет, те на тај начин остварују најбољи могући контакт са диригентом, пратећи сваки његов покрет и мимику.
Од 1999. године, најпре као асистент а затим као диригент, Горан Пенић заједно са својим члановима наставља да трага за што убедљивијим интерпретацијама, ширећи изражајни дијапазон употребом што разноврснијих удараљки, електронике и клавира.
Многи бивши чланови оркестра данас су истакнути педагози, композитори, диригенти, музички уредници. Оркестар данас чине ученици Музичке школе Исидор Бајић из Новог Сада, затим њихови професори који се не баве активним концертним извођаштвом, али исто тако и љубитељи хармонике који свирају у оркестру из хобија. То су људи различитих професија и опредељења: привредници, студенти књижевности, економије, права, педагогије, пољопривредници... Данас оркестар броји преко четрдесет чланова и чест је гост уметничких манифестација у земљи и иностранству.

Диригент Горан Пенић рођен је 1970. у Новом Саду. Основно и средње музичко образовање стиче у класи Драгице Томашев у Музичкој школи „Исидора Бајић“, на одсеку за хармонику. Као инструменталиста осваја низ првих награда на такмичењима и фестивалима у некадашњој Југославији. Дипломирао је на Академији уметности у Новом Саду, на одсеку за Општу музичку педагогију. Усавршавао се на семинарима познатих домаћих и страних предавача. Oд 1993. предаје на одсеку за хармонику у Музичкој школи „Исидор Бајић“ у Новом Саду. Његови ученици добитници су високих признања на домаћим и међународним такмичењима.
Од 1999. Горан Пенић диригује Оркестром хармоника АКУДУНС „Соња Маринковић“, као и оркестром хармоника Музичке школе „Исидор Бајић“. Поред диригентског рада, био је члан World Music ансамбла La campanella новосадског уметника Бориса Ковача, с којим је наступао по целом свету. Члан је жирија на домаћим и међународним такмичењима у солистичким и оркестарским категоријама.

Белеф 2016.

Оснивач и покровитељ Београдског летњег фестивала:
Скупштина града Београда

 Одбор Београдског летњег фестивала БЕЛЕФ 2016
Председница:
Марија Марић Марковић
Чланови Одбора:
Ивана Тришић, Гордана Предић, Александар Ђаја, Дана Гак

 Извршна продукција:
Центар београдских фестивала – ЦЕБЕФ

 В.д. директора:
Милан Лазовић

 Помоћник директора:
Наташа Илић

 Секретар установе:
Ана Бутрић

 Координатор програма и сценариста свечаног отварања:
Војислав Милин

 Продуцент фестивала:
Тијана Церовић

 Технички продуцент:
Саша Ненадовић

 Музички продуцент:
Жељка Лакићевић

 Главни организатор:
Ивана Панић

 Служба протокола:
Јелена Лунић, Мирјана Панић

 Прес служба:
Јелена Лакићевић, Вук Пајковић

 Визуелно решење и дизајн:
Симона Дашић-Раца

 Веб дизајн и спот фестивала:
Дејан Бојовић

 Рекламни спотови:
Немања Тасић

 Фотографи:
Милутин Рајковић, Тијана Рајковић

 Организатор:
Петар Алемпијевић

 Сараднице:
Маријана Станковић, Катарина Радовановић

 Правна служба:
Небојша Игњатовић

 Служба рачуноводства:
 Нела Кузмановић, Марина Василић, Данијела Ранђеловић, Слађана Шошкић

 Уреднице каталога:
Јелена Јанковић-Бегуш, Милица Кадић

 Сараднице на каталогу:
 Милица Љубичић, Ивана Шоботовић

cebef logo cir

ЦЕБЕФ припрема и реализује филмске, музичке и мултимедијалне амбијенталне фестивале са вишедеценијском традицијом.

Оснивач

grb-bg-cir

Контакт


Адреса : Светогорска бб
11000 Београд
Србија
Телефон: +381 11 4039182
Email : info@cebef.rs

Програм - pdf

.program 2019