facebook 20  instagram 20

Aleksandar Serdar, klavir

Četvrtak, 16. jul, 20 časova
Zadužbina Ilije M. Kolarca
Aleksandar Serdar, klavir

 

Program

Frederik Šopen (1810-1849)
Empromptiji
br. 1, op. 29
br. 2, op. 36
br. 3, op. 51
br. 4 Fantazija – emprompti op. 66

Ludvig van Betoven (1770-1827)
Sonata za klavir br. 23 u f mollu, op. 57 Appasionata
Allegro assai
Andante con moto
Allegro ma non troppo

Pauza

Frederik Šopen
Balade
br. 1, op. 23
br. 2, op. 38
br. 3, op. 47
br. 4, op. 52

ALEKSANDAR SERDAR rođen je u Beogradu odakle, posle završenih studija u Novom Sadu, nastavlja školovanje u Sjedinjenim Američkim Državama i Italiji. Na njegovo pijanističko formiranje su uticali tokom godina, pre svih, Serđo Pertikaroli na Akademiji Santa Ćećilija u Rimu i Leon Flajšer na Pibodi Konzervatorijumu u Baltimoru.
Kao mladi pijanista, Aleksandar Serdar je učestvovao na više internacionalnih takmičenja gde osvaja visoke nagrade. Kao najznačajnije treba pomenuti Artur Rubinštajn u Tel Avivu, kao i ona u Italiji (Rina Sala Galo, Đan Batista Vijoti, Karlo Ceki). Uspesi na takmičenjima inicirali su razvoj njegove internacionalne karijere.
Aleksandar Serdar je nastupao samostalno i sa orkestrom u gotovo svim zemljama Evrope, u severnoj Americi, u Brazilu, Peruu Čileu, zatim Maroku, Libanu, Izraelu, na Tajldandu i u Japanu. Svirao je sa filharmonijama Beograda, Bremena, Sofije, Zagreba, Torina, Minhena, Tuluza, Lila, San Hozea, Slovenije, Drezdena i sarađivao sa renomiranim dirigentima (Žan-Klod Kazadezi, Jorg Peter Vajgle, Emil Tabakov, Mendi Rodan, Marčelo Vijoti, Mišel Plason).
Poslednjih godina, brojni uspesi na koncertima u Evropi privukli su pažnju kritičara i organizatora koncertnih sezona i festivala. Nastupao je u poznatim koncertnim dvoranama (Teatar Šatle, Auditorijum Luvra, Tonhale u Cirihu, Linkoln centar) i na značajnim festivalima (La Rok d’Anteron, La Folle Journée, Siji sir Loar, San Rikije,  Šlezvig Holštajn, Festival Francuskog radija).
Svoj prvi kompakt disk snimio je 1998. za diskografsku kuću EMI. Ovo izdanje je visoko ocenjeno od strane kritičara. U decembru 2004. u Luksemburgu je izdat njegov dupli disk. Za diskografsku kuću RTS PGP izdao je disk sa baroknim repertoarom. U izdanju Muzičkog centra Crne Gore izdao je disk sa delima Čajkovskog, kao i priručnik pod nazivom „Razvoj pijanističke tehnike”.
Aleksandar Serdar učestvuje u radu žirija na brojnim nacionalnim i internacionalnim pijanističkim takmičenjima. Od 1999. predaje na katedri za klavir na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradi, sada u zvanju redovnog profesora. Od 2006. angažovan je i na Fakultetu umetnosti u Nišu.

cebef logo cir

ЦЕБЕФ припрема и реализује филмске, музичке и мултимедијалне амбијенталне фестивале са вишедеценијском традицијом.

Оснивач

grb-bg-cir

Контакт


Адреса : Светогорска бб
11000 Београд
Србија
Телефон: +381 11 4039182
Email : info@cebef.rs

Програм - pdf

.program 2019